Obavijesti Pretražite Navigacija
UN-ov klimatski summit

Povijesno obećanje Kine, SAD bez novih prijedloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ova konferencija o klimi završila je povijesnim obećanjem Kine o smanjenju emisija stakleničkih plinova do 2020., dok Sjedinjene Države nisu dale novih prijedloga, drže Zeleni i analitičari, te upozoravaju vlade da moraju napredovati brže, osnovni su naglasci sa skupa održanog u New Yorku, prenose agencije.

Skup o klimatskim promjenama okupio je stotinu predsjednika država i vlada, ni tri mjeseca uoči sastanka u Kopenhagenu na kojem bi 190 zemalja trebalo prihvatiti globalni sporazum o ograničenju emisije stakleničkih plinova koji bi krajem 2012. zamijenio Protokol iz Kyota. Kina, koja je do sada favorizirala gospodarski rast kao prioritet sve dok milijuni njezinih građana ne iziđu iz siromaštva, obećala je početi smanjivati emisije ugljičnog dioksida. 'Do 2020. godine znatno ćemo smanjivati emisije ugljičnog dioksida po jedinici BDP-a na razinu od 2005. godine', rekao je Hu Jintao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovor o zaštiti okoliša Hoće li doći do smanjenja stakleničkih plinova? Slika nije dostupna G8 želi do 2050. prepoloviti ispuštanje stakleničkih plinova

Bez jasnih brojki

Taj prvi kineski predsjednik koji se nakon 30 godina obratio UN-u nije, međutim, iznio jasne brojke, ali Kina je obećala to učiniti uskoro. Analitičari ovo obećanje iz Pekinga tumače kao pokušaj skretanja kritika, osobito kritika iz Washingtona, da Kina čini premalo. Kina i SAD najveći su svjetski onečišćivači. Svaka od tih država sudjeluje s 20 posto u onečišćenju atmosfere zbog izgaranja ugljena, nafte i plina i da bi sporazum bio moguć ključna je njihova spremnost.

SAD bez novih prijedloga

Novi japanski premijer Yukio Hatoyama zaradio je pljesak obećanjem više pomoći zemljama u razvoju da se nose s posljedicama klimatskih promjena. Hatoyama je ponovio da je japanski cilj smanjiti emisije plinova za 25 posto do 2020., na razinu iz 1990. godine. Zeleni i analitičari oprezno su pohvalili Kinu i Japan, no u govoru američkog predsjednika Baracka Obame nisu uočili da je Washington preuzeo specifične obveze smanjenja emisija stakleničkih plinova. Obama je ukratko opisao što je njegova administracija pokrenula otkako je on preuzeo dužnost u siječnju, ali nije iznio novih prijedloga niti požurio američki Senat da potvrdi zakon o klimi, a upravo to brojni promatrači drže ključnim za međunarodni sporazum. 'Povijest će suditi o odgovoru naše generacije na ovaj izazov'", rekao je Obama. 'Ako to ne učinimo hrabro, brzo i zajedno, buduće generacije izlažemo opasnostima nepovratne katastrofe', rekao je Obama te naglasio da 'vrijeme istječe'.

U Washingtonu dominiraju druge teme

U reakcijama na govore, agencija Reuters izdvaja ocjene da je malo izgleda za donošenje zakona o klimi u američkom Senatu do prosinca, kada će se održati skup u Kopenhagenu, jer u Washingtonu dominiraju druge teme, napose zdravstvena reforma. Analitičari drže razočaravajućim što Kina nije iznijela brojke za smanjenje stakleničkih plinova, a osobito su kritični prema Obami jer nije dao specifičnih obećanja. 'Više je to korak natrag nego korak naprijed', rekao je Thomas Henningsen, koordinator za Klimu u udruzi Greenpeace International. Iza Kine i SAD-a, najveći svjetski onečišćivač je Europska unija s 14 posto, te Rusija i Indija s po pet posto udjela u globalnom onečišćenju. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene