Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) poručuje kako ovogodišnji 1. svibanj - Praznik rada Hrvatska dočekuje u vrlo teškim okolnostima s više od 60.000 poduzeća i 314.000 građana s blokiranim računima.


Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević upozorio je na konferenciji za novinare da se lani dogodio "slom stranih ulaganja", koja su pala ispod pola milijarde eura, odnosno bila su 60 posto manja nego 2012., a čak pet i pol puta manja nego 2009.

Vezani članci Josip Aladrović Ministar Aladrović o zahtjevima sindikata za 13. plaću: ''Svi se možemo složiti da u ovom trenutku nisu realni'' Slika nije dostupna Sindikalni čelnici pozdravili rast BDP-a i zauzeli se za povećanje plaća

Ustvrdio je da za to nisu krivi samo investitori, već je to posljedica razarajućeg učinka zajedničkog djelovanja financijskog sektora i neučinkovitog pravosuđa. Komentirajući izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića da je ugrožena financijska stabilnost zemlje, Matijašević je rekao kako to pokazuje da Vlada zapravo ne vlada državom već njome upravljaju financijske institucije.

Sindikalisti odbili sjesti s članovima HUP-a pa napustili sastanak

Kao rješenje za nagomilane dugove najavljuje se monetizacija autocesta, a istodobno se pušta banke da drže nekretninski "balon" od 90 miljardi kuna koji u ukupnom javnom dugu participira s vrlo visokim postotkom, no nitko ništa ne poduzima, na čelu s Grčićem.

Umjesto da Vlada prisili banke da u uvjetima krize prilagode uvjete kreditiranja kako bi građani riješili stambeno pitanje, a dug se osjetno smanjio, "ide se u rasprodaju da se bi još koji mjesec ostalo u udobnim foteljama", tvrdi Matijašević.

Radi krilatice da je stabilnost banaka od životne važnosti za nacionalnu ekonomiju čitava je država postala njihovim taocem, optužuje predsjednik HURS-a. Podsjetio je na stambene kredite s valutnom klauzulom i jednostrano promjenjive uvjete kreditiranja, zbog čega je HURS još 21. siječnja 2011. tražio ocjenu ustavnosti valutne klauzule, no do danas nije dobio odgovor.

Banke zbog izostanka reakcije HNB-a i dalje posluju na isti način, što se najbolje vidi u usporedbi kamatnih stopa koje nude za depozite i onih koje naplaćuju za odobrene kredite, u čemu je Hrvatska vodeća u Europi. U tim se okolnostima još najavljuje porez na štednju, što je žalosno, smatra Matijašević.

Stalna izmjena propisa i neučinkovito pravosuđe odbijaju investitore, upozorio je podsjetivši da je, primjerice, prvostupanjska osuđujuća presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u "slučaju Ina" donijeta još 20. studenoga 2012., a Vrhovni sud još nije odlučio o žalbi.

Mađarska strana to koristi i nastavlja upravljati hrvatskom nacionalnom vrijednošću, radeći štetu Ini i njezinim zaposlenicima, kao i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu, kaže Matijašević. HURS se ni ove godine neće priključiti ostalim središnjicama u obilježavanju 1. svibnja, nego će na konkretnom primjeru ukazati zašto investicije zaobilaze Hrvatsku.

Praznik rada ćemo prosvjedno obilježiti u Poduzetničkoj zoni Čaporice kod Trilja u reciklažnoj tvrtki Oporaba d.o.o, kojoj banke onemogućavaju djelovanje, iako ima kompletnu infrastrukturu. Radi se o 300 radnih mjesta, sudbini radnika i njihovih obitelji, rekao je Matijašević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju