Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka suda u Washingtonu

Hrvatska pobijedila u arbitraži oko Golf resorta na Srđu, no borba nije gotova: "Sad je politika na potezu"

Aktualno Galerija Enes Čerimagić, Zelena akcija - 1 Enes Čerimagić, Zelena akcija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Enes Čerimagić, Zelena akcija - 2 Enes Čerimagić, Zelena akcija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Enes Čerimagić, Zelena akcija - 3 Enes Čerimagić, Zelena akcija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Srđ Galerija 1/5 >>
Hrvatska je pobijedila u arbitraži oko Golf resorta na Srđu. Sud u Washingtonu odbacio je zahtjev investitora koji je tražio odštetu od pola milijarde eura - o svemu je izvijestilo Državno odvjetništvo koje je zastupalo Republiku Hrvatsku u ovom procesu. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Projekt Golf resorta na Srđu jedan je od napoznatijih hrvatskih projekata - nikad realiziranih. Bilo je tu svega, od prodaje zemljišta za kikiriki, pogodovanja, političkih dogovora, referenduma, prosvjeda građana...

Godine 2017. investitor je tužio Hrvatsku zbog blokiranja projekta, a ustvari su sudovi poništavali već izdane dozvole za projekt. Predstavnik tvrtke Razvoj golf kazao je da za sada neće davati izjave.

Srđ je naš, Zelena akcija i Društvo arhitekata su ti koji su na sudovima rušili dozvole na sudovima. Enes Čerimagić, pravnik iz Zelene akcije, kaže kako je stvar vrlo jednostavna.

"Mi smo još 2016. godine dokazali da je projekt nezakonit i nije prihvatljiv za okoliš. Mi sumnjamo da je on nezakonit zbog izrazite sjene koja je pala na taj projekt, a koja se tiče pogodovanja i sumnji na korupciju. Mi smo te nezakonitosti pred sudom i dokazali", kazao je Čerimagić.

Pročitajte i ovo Srđ - 4 Projekt Golf resort Dubrovnik bi mogao ostati bez više od 300 tisuća eura: "Smatramo da nisu sagledane sve činjenice"

"Investitor je tvrdio, pri pokretanju arbitražnog postupka, da su mu dozvole oduzete. Tvrdio je nešto potpuno suprotno - da je to što nema dozvolu posljedica nečijeg hira, što netko od investitora maltretira, a radilo se o tome da je to posljedica neovisnog sudskog postupka koji je vođen na temelju zakona", dodao je.

O tome što misli da će se dalje događati, navodi kako sumnja da će investitor nastaviti s radom na projektu.

Na potezu - politika

"Sumnjamo da je investitor se namjeravao ikad ozbiljno baviti tim projektom, vjerojatno se samo radilo o špekulaciji koja se namjeravala preprodati na međunarodnom tržištu nekretnina", dodaje Čerimagić.

Projekt je i dalje u prostornom planu, 300 hektara golf igrališta, apartmana, vila, hotela. Čerimagić navodi da su sad na redu oni koji će tvrditi kako je ovo njihova pobjeda i da su na neki način oni doprinijeli, a u mogućnosti su da donose odluke koje se tiču spornog prostora.

Pročitajte i ovo Cesta koja vodi na Srđ - 4 IZAZIVA PROMETNI KOLAPS Obećanje - ludom radovanje? Nakon godina zanemarivanja još nema rješenja za cestu koja vodi na Srđ

"Na redu je potez politike - da izbriše ovaj megalomanski projekt iz prostornih planova i da zaključimo ovu priču jednom za sva vremena. Za Zelenu akciju također priča nije gotova zato jer se investitor obijesno parniči s nama i tuži odgovorne osobe Zelene akcije i Zelenu akciju tuži za odštetu", rekao je.

Moram naglasiti kako se oko Srđa vode još dva postupka, jedan, identičan ovome, pokrenuo je osobno investitor Aaron Frenkel i onaj oko tvrđave Imperijal - iz Grada Dubrovnika poručuju kako neće ništa komentirati dok se i ta dva procesa ne završe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene