Hrvatska je pala za dva mjesta po HUP Skoru za 2018. godinu, objavila je Hrvatska udruga poslodavaca.

Galerija


Skor iznosi 36 od mogućih 100. Između 11 zemalja srednje i istočne Europe - na zadnjem smo mjestu.

Vezani članci Zdravko Marić Europska komisija optimistična: Hrvatskom gospodarstvu znatno povećana procjena rasta za iduću godinu Gordana Deranja (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Predsjednica HUP-a žestoko po političarima i Vladi: "Vašu neodgovornost skupo plaćamo, ostavite se jeftinog populizma i primite se posla"

Najkritičniji je skor opterećenja gospodarstva, a Hrvatska je rekorder po udjelu prihoda opće države u postotku BDP-a. Na dnu nas drže porezna i slična opterećenja.

Rast je zabilježen u području ponude kapitala i efikasnosti javnih poduzeća. Skorom se mjeri napredak reformi u 12 područja nužnih za bolje poslovanje i život.

"Ono što nas zabrinjava je da su pred nama predsjednički, parlamentarni izbori, predsjedavanje EU-om i najlošije što se može desiti hrvatskom gospodarstvu je da se u tom periodu iz fokusa izgube upravo ovi strukturni problemi", upozorava predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

"Promjene ne moraju i nisu bolne, promjene su za bolje svima, bolji život, standard, plaće, zdravstveni sustav, a mislim da ćete se složiti sa mnom da mora i treba biti bolje", smatra Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Pad komentirali ministri i oporba

Pad Hrvatske na HUP-ovoj ljestvici komentirali su i ministri, ali i oporba.

"Malo je s moje strane, što se tiče fiskalne konsolidacije, neočekivano da ako činimo što činimo i ako smo među zemljama s najvišim i najbržim smanjivanjem udjela javnog duga u BDP-u da to još uvijek nije dovoljno", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

"Ono što posebno zabrinjava je činjenica koliki je taj skor, a ne samo da smo pali. Dakle, mi imamo samo 36 bodova od ukupno mogućih 100. I to jasno govori koliko je situacija dramatična", smatra SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr