Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslodavci zabrinuti

"Situacija je dramatična": Hrvatska pala na HUP-ovoj ljestvici, imamo 36 od mogućih 100 bodova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je pala za dva mjesta po HUP Skoru za 2018. godinu, objavila je Hrvatska udruga poslodavaca.

Skor iznosi 36 od mogućih 100. Između 11 zemalja srednje i istočne Europe - na zadnjem smo mjestu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbor bira novog direktora Davor Majetić nakon 10 godina odlazi s čela HUP-a: ''Vrijeme je za nove karijerne iskorake'' Slika nije dostupna "Budite odgovorni" Predsjednica HUP-a žestoko po političarima i Vladi: "Vašu neodgovornost skupo plaćamo, ostavite se jeftinog populizma i primite se posla"

Najkritičniji je skor opterećenja gospodarstva, a Hrvatska je rekorder po udjelu prihoda opće države u postotku BDP-a. Na dnu nas drže porezna i slična opterećenja.

Rast je zabilježen u području ponude kapitala i efikasnosti javnih poduzeća. Skorom se mjeri napredak reformi u 12 područja nužnih za bolje poslovanje i život.

"Ono što nas zabrinjava je da su pred nama predsjednički, parlamentarni izbori, predsjedavanje EU-om i najlošije što se može desiti hrvatskom gospodarstvu je da se u tom periodu iz fokusa izgube upravo ovi strukturni problemi", upozorava predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

"Promjene ne moraju i nisu bolne, promjene su za bolje svima, bolji život, standard, plaće, zdravstveni sustav, a mislim da ćete se složiti sa mnom da mora i treba biti bolje", smatra Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Pad komentirali ministri i oporba

Pad Hrvatske na HUP-ovoj ljestvici komentirali su i ministri, ali i oporba.

"Malo je s moje strane, što se tiče fiskalne konsolidacije, neočekivano da ako činimo što činimo i ako smo među zemljama s najvišim i najbržim smanjivanjem udjela javnog duga u BDP-u da to još uvijek nije dovoljno", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

"Ono što posebno zabrinjava je činjenica koliki je taj skor, a ne samo da smo pali. Dakle, mi imamo samo 36 bodova od ukupno mogućih 100. I to jasno govori koliko je situacija dramatična", smatra SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene