Među 137 gospodarstava u svijetu, Hrvatska je zauzela 74. mjesto na listi globalne konkurentnosti za razdoblje 2017. – 2018. godine.


Hrvatska je na listi globalne konkurentnosti za razdoblje 2017. – 2018. na 74. mjestu među 137 gospodarstava u svijetu, kao i prošle godine, pokazalo je najnovije izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

Vezani članci Ilustracija Spavat ćemo kraće: Uskoro slijedi velika promjena, a mnogima će teško pasti Ilustracija Oko 200 tisuća Hrvata boluje od rijetkih bolesti: "Za njih nema puno lijekova..."

"Hrvatska je na 74. mjestu, kao i prošle godine, i ocjenom od 4,19 stagnira na globalnoj razini. I dalje su jasno vidljiva područja u kojima su potrebne intenzivnije reforme, pogotovo razvoju institucija gdje je ove godine uočen pad za 13 mjesta, visokog obrazovanja i treninga gdje smo pali za 11 mjesta, i efikasnosti tržišta rada gdje smo pali za 7 mjesta", izvijestilo je na svojim stranicama Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, poručio je kako najnovije izvješće o konkurentnosti potvrđuje" nužnost nastavka i ubrzavanja ključnih reformi kako bi stvorili okruženje poticajno za investicije, a time otvaranje novih radnih mjesta i rast životnog standarda".

"Uočljivo stagniranje konkurentnosti i nedostatak nade u bolju budućnost ima za posljedicu odlazak mladih stručnjaka iz naše zemlje. Analizom izvješća o konkurentnosti još jednom se pokazuje, da moramo unaprijediti javne politike i transformirati javni sektor, konsenzusom definirati nacionalnu viziju i konsenzusom definirati temeljne afirmativne vrednote hrvatskog društva. Zabrinjava također, uočeni trend pada inovativnosti, što naročito pogađa područje budućeg rasta u područjima digitalnih i smart-industrija. Promjene koje su nužne pogađaju sve segmente društva s posebnim naglaskom na nužne reforme javnog sektora i poticanje poduzetništva", poručio je Mudrinić.

U izvješću stoji kako ovogodišnji rezultati Hrvatske pokazuju poboljšanje ocjene faktora makroekonomskog okruženja (60.) gdje je uočen rast za 24 mjesta, zdravstva i osnovnog obrazovanja (44.) gdje je rast za 22 mjesta, tehnološke spremnosti (43.) rast za četiri mjesta i veličine tržišta (77.) gdje je rast za jedno mjesto.

Kako stoje zemlje s kojima se uspoređujemo?

Najkonkurentnija je zemlja na svijetu Švicarska, koja je i ove godine zadržala prvo mjesto. Od zemalja s kojima se uspoređujemo napredak bilježe Slovenija, Slovačka, Bugarska, Srbija, Mađarska, Crna Gora i Albanija, dok Poljska, Rumunjska i Grčka bilježe pad. Hrvatska i Češka ostale su na istoj poziciji, stoji u izvješću.

Inače, Svjetski gospodarski forum definira konkurentnost kao set institucija, politika i faktora koji određuju razinu produktivnosti jedne zemlje. Razina produktivnosti određuje razinu prosperiteta koju gospodarstvo može postići. Metodologija se temelji na analizi 12 faktora konkurentnosti koji uključuju institucije, infrastrukturu, makroekonomsko okruženje, zdravlje i osnovno obrazovanje, visoko obrazovanje i trening, efikasnost tržišta rada, efikasnost tržišta roba, tehnološku spremnost, financijsko tržište, veličinu tržišta, poslovnu sofisticiranost i inovativnost. Faktori konkurentnosti grupirani su u tri podindeksa: osnovni faktori, faktori efikasnosti i faktori inovacija i sofisticiranosti.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju