451740
451740
451740
451740
451740

'Ne možemo biti sasvim zadovoljni dinamikom pomaka'

  • , 28.09.2016., 10:40
  • Autor:
  • komentara

Tehnički ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu kako Vlada ne može biti u potpunosti zadovoljna dinamikom pomaka na ljestvici konkurentnosti koju je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF) te istaknuo kako je potrebno poticati sustav znanosti i inovacija.

 
 
 
 
Hrvatska na 74. mjestu - \'Ne možemo biti sasvim zadovoljni\' (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Hrvatska na 74. mjestu - \'Ne možemo biti sasvim zadovoljni\' (Video: Vijesti Nove TV u 14)

"Ne trebamo biti zadovoljni u potpunosti s dinamikom pomaka. Na tome treba raditi, pa sam siguran da ćemo i dalje napredovati, ne samo na ljestvici nego i u uspješnosti, što je još bitnije", izjavio je Marić uoči sjednice Vlade.

U izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Hrvatska je na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto, s prosječnom ocjenom od 4,1, kao i lani.

Ovogodišnja lista, objavljena u srijedu, pokazuje poboljšanje plasmana Hrvatske u šest područja. Tako je plasman zemlje poboljšan po faktoru makroekonomskog okruženja, potom u području visokog obrazovanja, efikasnosti tržišta roba i tržišta rada.

Hrvatska je napredovala i po veličini tržišta, kao i po poslovnoj sofisticiranosti, a njezin je plasman ostao nepromijenjen po pitanju institucija i infrastrukture.

S druge strane, plasman Hrvatske pogoršan je u području zdravlja i osnovnog obrazovanja, po razvoju financijskog tržišta te po tehnološkoj spremnosti.

Hrvatska je na ljestvici skliznula i po pokazatelju inovativnosti, s 92. na 103. mjesto.

"To treba uzeti u obzir – sustav znanosti i inovacija poticati i stimulirati", kazao je Marić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić ocijenio je, pak, kako izvješće WEF-a pokazuje da je Vlada odradila dobar posao.

"Definitivno se vidi da je Vlada odradila dobar posao. Bez obzira na prozivke tehničke Vlade, ona i dalje radi svoj posao. Ako budemo još bolje radili, bit će i bolji rezultati", izjavio je Tolušić novinarima. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se