Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 140. gospodarstava svijeta, Hrvatska se nalazi na 77. mjestu. kao i 2014. godine. Riječ je o Izbješću o globalnoj konkurentnosti 2015-2016, koje je u srijedu predstavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost.


Od zemalja iz našeg bližeg i daljeg okruženja, s čijim gospodarstvima se uspoređujemo, napredak na listi globalne konkuretnosti bilježe susjedi Slovenci, te Slovačka, Češka, Makedonija, Rumunjska i Poljska. Bugarska, Grčka i Srbija stagniraju baš kao i Hrvatska, dok su Crna Gora i Mađarska pale za tri mjesta na listi.

Vezani članci Objavljena nova koronakarta za EU Objavljena nova koronakarta Europe, pocrvenjele turističke zemlje: Hrvatska obala i dalje narančasta Čekaju se kineske investicije (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Vrijednost im se mjeri u milijunima eura: Doznajte što bi mogle biti prve investicije Kineza u Hrvatskoj

Ocjena je ipak da Hrvatska sa svojim 77. mjestom i ocjenom od 4,1 ipak drži korak s promjenama na globalnoj razini. Nacionalno vijeće za konkurentnost ističe u priopćenju kako je za bitan napredak potrebno provesti strukturne reforme, ponajprije one ključne za održivi gospodarski razvoj.

U tom smislu, intenzivne reforme su potrebne u makroekonomskom okruženju, gdje Hrvatska bilježi pad od 16 mjesta te financijskom tržištu, gdje bilježimo pad za 14 mjesta.

Ipak, generalno gledano, ovogodišnji rezultati pokazuju blago poboljšanje na području visokog obrazovanja i treninga (51. jmjesto), efikasnosti tržišta rada (105. mjesto), tehnološke spremnosti (43. mjesto) i inovacija (92. mjesto).

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Ivica Mudrinić, istaknuo je kako Hrvatska nije uspjela ostvariti znatan napredak u spomenutim segmetima makroekonomskog okruženja i financijskih tržišta te da time nismo stvorili uvjete u kojima se isplati investirati u Hrvatskoj.

Kao i u prethodnim slučajevima, i ovo novo izvješće fokusira pažnju na nedostatak dugoročnih strukturnih reformi za poticanje produktivnosti i poduzetništva otpornih na krizu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook