Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kotromanović: 'Misija nije opasna'

Hrvatska odlučuje o slanju svojih vojnika u Mali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A hrvatski liječnici, ali i instruktori hrvatske vojske mogli bi obučavati vojsku u afričkoj državi Mali. Hrvatska, naime, odlučuje o slanju tima od 5 do 6 ljudi u novu mirovnu misiju u zemlju u kojoj zbog sukoba pobunjenika - nema mira.

Pucnjava, palež, sukobi -svakodnevica je to na sjeveru afričke države Mali. Bivša francuska kolonija , nova je hrvatska mirovna misija. Opterećena je borbama pobunjenika, koje podupire i al'Qaida, otmicama i ubojstvima. Žele se odcijepiti i uspostaviti islamističku državu.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Ilustracija Nisu MiG-ovi Ovo bi vas moglo uznemiriti: U dijelu Zagreba čut će se eksplozije, MORH objasnio o čemu se radi

'Ta ekipa ili teroristi, možemo ih nazvati kako god hoćemo, ono su doslovce rastjerani i protjerani i to sada ne paredstavlja nikakvu ozbiljnu prijetnju. To je ograničena operacija, neće beskrajno trajati. Mi bi poslali rotaciju ili dvije, najviše godinu i pol dana bi bili, sve skupa', kazao je ministar obrane Ante Kotromanović.

Ministar uvjerava - operacija nije opasna. Kao i u Afganistanu, hrvatski bi tim - obučavao tamošnju vojsku. Inženjerija, logistika, vrelo cijene ako bi poslali doktore. Potrebe su takve da bi oni imali posla. Poslali bi od pet do šest časnika', dodao je.

>> Potpisan ugovor o remontu hrvatskih MiG-ova u Ukrajini

Na zapadu Afrike, uz redovite smjene bili bi - najviše godinu i pol dana. Iznos dnevnica, koje će dobiti uz plaću, još nije određen. Nakon Afganistana, i brigadir Zlatko Ferenčević - prihvatio bi novi zadatak i na pustinjskom pijesku.'Samo bi trebao uzeti opremu. U svakom slučaju bi otišao', kazao je.

Pozivu iz EU, nije se protivio ni državni, ni vojni vrh. No, na konačnu odluku, morat će pričakati zasjedanje Sabora. Zastupnici jedini imaju ovlasti poslati vojsku izvan hrvatskog teritorija. 'Posoji zakonska i ustavna procedura i ona će biti obavljena onako kako treba', kazao je predsjednik Ivo Josipović.

Na kriznom afričkom području, prva je intervenirala Francuska. Hrvatski predsjednik kaže - zahtjev za slanjem vojnika, nije bila tema njegovog susreta s Francois Hollandom.

Mirotvorni Hrvati upoznali su krizna žarišta širom svijeta. Trenutno se nalaze u 8 međunarodnih misija s više od 270 časnika. U Afganistanu, brojčano prednjače. Odlazak u u jednu od siromašnijih, a rudama bogatu zemlju, bit će za Hrvatsku deveti izazov.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene