Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za svaku pohvalu

Hrvatska po broju doniranih organa i tkiva među najboljima: "To je trenutak kad čovjek osjeti olakšanje i sreću jer ima priliku za novi život"

Aktualno Galerija Hrvatski Crveni križ Hrvatski Crveni križ Foto: Dnevnik Nove TV Jelena Dominiković Jelena Dominiković Foto: Dnevnik Nove TV Organ Organ Foto: Dnevnik Nove TV +0 Operacija Galerija 1/4 >>
Nogomet nije jedina stvar za koju s ponosom možemo reći da smo u samom svjetskom vrhu. Među najboljima smo i po broju doniranih organa i tkiva. Europski dan darivanja organa obilježen je u Splitu, gdje se čulo da rezultati mogu biti i bolji, jer predrasude i strahovi vezani za ovaj human čin i dalje postoje.

 

S dijagnozom cistične fibroze Jelena je živjela od jedanaeste godine.

"I sve je nekako bilo dobro do 2016. godine kada se ustanovilo da ne rade pluća punim kapacitetom, i da je jedina opcija za preživljavanje i kvalitetan život transplantacija pluća", rekla je Jelena Dominiković.

Nakon osamnaest mjeseci u Beču su joj pronašli odgovarajući organ.

Pročitajte i ovo Papa Franjo za pomoć Palestincima Papa pozvao da se otvore humanitarni koridori u Gazi: "Toliko ljudi je već umrlo. Molim vas, nemojte da bude još prolijevanja nevine krvi"

"Bilo je straha cijelo vrijeme, ali taj poziv je jedan trenutak koji ću pamtiti cijeli život. To je bio trenutak kad čovjek osjeti olakšanje i sreću jer konačno ima priliku za novi život", poručila je Dominiković.

Hrvatska je uzor mnogima po broju na ovaj način spašenih života, dijelom i jer po zakonu vrijedi pretpostavljeni pristanak.

"Što znači da smo svi mi građani Republike Hrvatske potencijalni darivatelji organa i tkiva, ako se za života nismo drugačije opredijelili, što znači ako nisu upisani u registar ne darivatelja", objasnila je Branka Malnar Grubišić iz Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Gaza Sukob na Bliskom istoku Bolnice u Gazi dnevno troše mjesečne zalihe: "Ostat ćemo s našim pacijentima i braniti njihovo pravo na život do samog kraja"

U kojem je tek dvije tisuće upisanih. No nakon smrti nužan je i pristanak obitelji.

"Volio je svima pomoć, pomoć će i s ovim. Znači srećom takvih obitelji je više. Generalno treba svima dati vremena da se pomire s gubitkom bližnjega, jednom kad su došli do te točke onda su više nego motivirani da pomognu", istaknuo je Toni Lozančić iz KBC-a Split.

Povodom Europskog dana doniranja potpisane su brojne nove donorske kartice.

Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene