Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Airbus h45

Pogledajte prvi let novog helikoptera Hitne pomoći: "Cilj je stići do pacijenata na teško dostupnim mjestima unutar zlatnog sata"

Aktualno Galerija Hitna helikopterska služba - 1 Hitna helikopterska služba - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hitna helikopterska služba - 2 Hitna helikopterska služba - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hitna helikopterska služba - 3 Hitna helikopterska služba - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hitna helikopterska služba - 4 Hitna helikopterska služba - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hitna helikopterska medicinska služba Galerija 1/5 >>
U zagrebačkom KB-u Dubrava predstavljen je projekt Hitne helikopterske medicinske službe u sklopu kojeg su uručeni potpisani Ugovori o javnoj nabavi usluge Helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska konačno dobiva hitnu helikoptersku pomoć! Održan je probni let, a predstavljen je i tip helikoptera koji će od iduće godine letjeti našim nebom i u hitnim situacijama prevoziti pacijente iz cijele Hrvatske. Ugovor je potpisan na sedam godina, a vrijedan je više od 62 milijuna eura.

Helikopteri će biti u četiri baze, u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Cilj je stići do pacijenata na teško dostupnim mjestima unutar zlatnog sata. Helikopterom koji je probni let završio na helidromu bolnice Dubrava provozao se i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Imali smo priliku letjeti jednim takvih helikopterom, Airbus h45, koji je posebno projektiran za medicinsku hitnu službu", kazao je Beroš. "To nije klasični helikopter koji je prilagođen ovom servisu - upravo obrnuto. Nisu ga koncipirali inženjeri, nego medicinski stručnjaci, poglavito iz domene hitne medicinske službe, kako bi ga optimalno prilagodili potrebama pružanja hitne helikopterske službe", dodao je.

Pročitajte i ovo Gabriel Tatić Matijević i njegov otac Uspješna akcija pronalaska Otac za DNEVNIK.hr otkrio nove detalje o sinu Gabrielu: "Hospitaliziran je, testiran je na droge..."

U sklopu predstavljanja projekta održan je probni let helikoptera Zrakoplovno-tehničkog centra koji je svečano sletio je na bolnički helidrom.

Ministar Beroš istaknuo je kako se ovime podiže razina pružanja hitne medicinske pomoći te povećava dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite građana.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević naglasila je kako se "upravo sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar zlatnog sata, koji povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne štedi ga Milanović pohvalio Orbana i odbrusio premijeru: "Prljave, uličarske finte"

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti.

"Svečanim uručivanjem potpisanih Ugovora o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj i probnim letom helikopterom od Zrakoplovno-tehničkog centra do helidroma Kliničke bolnice Dubrava nadomak smo uspostave Hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 62,5 milijuna eura. Ovo je značajan iskorak u sklopu programa Vlade Republike Hrvatske koja nakon više desetljeća daje uzlet ovom projektu od strateške važnosti za javni zdravstveni sustav te građane i posjetitelje Republike Hrvatske.

Sinergijom Vlade, zdravstvene administracije i Europske komisije, koja nam je osigurala tehničku i financijsku pomoć, podižemo razinu pružanja hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj te povećavamo dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu", izjavio je na samom početku konferencije za medije u Kliničkoj bolnici Dubrava, ministar zdravstva izv.prof.dr.sc. Vili Beroš, dr. med., a pridružili su mu se i ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr.sc. Maja Grba-Bujević, dr. med., predstavnica glavne uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije gospođa Saša Jenko, predstavnik tvrtke Eli-Adriatik gospodin Edi Furlan u ime odabrane zajednice ponuditelja, državnici tajnici Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, Silvio Bašić i Marija Bubaš te mnogi drugi uzvanici.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević (Ne)popularni model Sedam novih mjera za odvajanje otpada: Velike promjene na zelenim otocima, pogledajte što će biti s plavim i žutim vrećicama po cesti

Današnjim potpisanim Ugovorima o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj prethodila je stručna studija i suglasnost Vlade resornom ministarstvu te međunarodni otvoreni postupak javne nabave za Grupu 1. za dvije lokacije - baze Rijeka i Split i za Grupu 2 za dvije lokacije - baze Zagreb i Osijek. Za obje grupe predmeta nabave, sukladno EU proceduri, odabrana je talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. - ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. - Eli-Adriatik d.o.o.

Spomenuti Ugovori o javnoj nabavi za obje grupe planirani su za razdoblje od 7 godina od dana pune operativnosti dnevnih letova koju je potrebno ostvariti u roku od 6 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi, a za noćne letove u roku 9 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi što je u skladu s uspješnom EU praksom i osiguranjem uvjeta za sigurnost i upoznavanje područja operacija.

Tim povodom predstavnik tvrtke Eli-Adriatik gospodin Edi Furlan u ime odabrane zajednice ponuditelja je istaknuo je da današnji dan predstavlja ne samo prekretnicu za građane i posjetitelje Hrvatske već i značajan trenutak za spomenutu zajednicu ponuditelja koja je u potpunosti spremna prenijeti najbolju europsku praksu u upravljanju hitnim medicinskim uslugama u Hrvatskoj s glavnim ciljem spašavanja ljudskih života. Helikopteri koji će biti raspoređeni bit će najsuvremeniji Airbus H145 za obalne baze Splita i Rijeke, te fleksibilni Airbus EC135 za urbana i ruralna područja Zagreba i Osijeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mučni detalji Detalji seksualnog skandala koji je užasnuo svijet: Modni mogul organizirao orgije, posrednici mu podvodili mladiće koje su iskorištavali, drogirali, brijali

"Baš kao što se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata, rekao bih da sa skorašnjom helikopterskom hitnom medicinskom službom kao i brzim brodicama i postojećom zemaljskom hitnom dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život u svakom dijelu Hrvatske. Time ostvarujemo reformske mjere u području hitne medicine i pružamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima gdje god se nalazili", istaknuo je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr.sc. Maja Grba-Bujević, dr. med. naglašavajući da upravo sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata" koji povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto.

"Pod geslom "Zdravlje je prvo" i s pacijentom u fokusu ponosan sam što ova Vlada sveobuhvatno provodi reformske mjere u svakom smislu te riječi na svim razinama zdravstvenog sustava. Ispunjavamo reformske ciljeve, vođeni jasnim strateškim smjerom. No, istinsku vrijednost reformskih projekata brojimo u spašenim životima, jer životi naših građana neophodni su za daljnji rast zdravog i u konačnici prosperitetnog društva", zaključio je ministar Beroš.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene