Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po broju darivatelja organa, ali i transplantacija. Po broju doniranih i presađenih organa na milijun stanovnika - vodeća smo zemlja u svijetu.


Dvadeset i dvoje liječnika iz Mostara došlo je u KBC Zagreb vidjeti i naučiti kako uspješno obaviti transplantaciju. Hrvatska je, uz Španjolsku, jedina zemlja na svijetu koja ima visoku stopu darivatelja. Ali i transplantacija.

Vezani članci Prvi put u RH: Pacijentu Nikši transplantirana pluća - 6 Nikšina nova pluća, prva transplantirana u Hrvatskoj, prodisala su: "Sada napokon, napokon mogu duboko udahnuti..." Bolnica - 1 Berošev koncept organizacije pred kolapsom: COVID pacijenti pune bolnice, a hladni pogoni usporavaju. No stručnjak iz Dubrave ima dobru vijest

'Vama je poznato da se u Hrvatskoj transplantira najveći broj bubrega na milijun stanovnika u svijetu', rekao je Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju.

'Hrvatska je u privilegiranom statusu u odnosu na druge zemlje Europe. Mi dobijemo traženi organ vrlo brzo, zato što smo zemlja koja daje puno organa u taj pool Eurotransplanta', rekla je Jasna Brezak, bolnički transplant koordinator, KBC-a Zagreb.

'Mi smo ili vodeća ili druga po redu zemlja po uspješnosti transplantacije srca u svijetu. Rezultati preživljavanja su jako, jako dobri. Desetogodišnje preživljavanje, gotovo 60%, što je odlično', rekao je Davor Miličić iz Klinika za bolesti srca i krvnih žila, KBC Zagreb.

Kako to rade najbolji hrvatski liječnici, došli su vidjeti i naučiti njihovi kolege iz Mostara. Tamo je transplantacija tek u počecima. Jedan od razloga takve situacije je, smatra Davor Tomić sa Sveučilišne kliničke bolnice Mostar - 'pravna strana i složenost političkog sustava'.

Manjak je darivatelja, pa su duge liste čekanja. 'Mislim da čeka oko 200 ljudi. Događa se da se ljudi prijavljuju čak i u Hrvatsku', rekao je Tomić.

'Motiv je jasan i nas kao KBC-a Zagreb i Mostara - u što skorije vrijeme napraviti transplantaciju bubrega u Mostaru', kazao je Ante Ćorušić, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb. Iz KBC-a Zagreb se nadaju kako će do toga doći za manje od godinu dana.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr