Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije majke, jedno dijete

Hrvatska je dobila prvi slučaj partnerske skrbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je dobila prvi slučaj partnerske skrbi. Riječ je o dvjema ženama iz Zagreba kojima je sud dodijelio skrb nad djetetom. I dok je ova vijest potaknula mnoge istospolne parove na sličan čin, iz udruge U ime obitelji na to nisu reagirali blagonaklono.

Dvije majke. Jedno dijete. Općinski sud u Sesvetama dodijelio je prvu partnersku skrb jednoj biološkoj majci i njezinoj partnerici. Objavila je to LGBT udruga.

Zadovoljstvo danas ne skrivaju. Svi njihovi članovi, poručuju, nakon ovoga - napokon mogu ostvariti svoja prava.

Pročitajte i ovo Severina Vučković Jasan stav Na čijoj ste strani - Severine ili suda? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Željko Šarić borba za skrbništvo Sudac Vrhovnog suda o Severininu slučaju: "Primarni uzrok konflikta lojalnosti i ostalih frustracija djeteta nije sudski postupak, već loši odnosi roditelja"

'Ne radi se zapravo o potpunoj jednakosti i ravnopravnosti, ali za sada ovo omogućava mnogim parovima da i za dobrobit djeteta, ali i svoje međusobne odnose mogu urediti posebnom za sada institucijom', pojašnjava Marko Jurčić, PR i programski kordinator Zagreb Pride.

Na partnersku skrb istospolni partneri imaju pravo kada je drugi roditelj nepoznat, ako je preminuo ili ako mu je oduzeta roditeljska skrb.

Zahtjev se prvo podnosi sudu. On traži mišljenje od centra za socijalnu skrb koji razgovara s djetetom, parovima, uzima u obzir socioekonomske prilike ali i djetetovu privrženost partneru. Svoje mišljenje Centar vraća sudu koji to može prihvatiti ili odbaciti. Rok da donesu odluku je tri mjeseca.

TAJNI ŽIVOT HOMOSEKSUALACA 'Pitala me želim li otići, želim li rastavu braka... Nisam je htio napustiti'

'Obzirom da se radi o odluci suda - nju je uvijek nezahvalno komentirati. Meni je drago da je i ta odredba zakona konačno dobila svoju primjenu. I želim im naravno sreću', kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

O dodjeli skrbi uvijek se mora odlučivati bez predrasuda, profesionalno i stručno, gledajući što je najbolje za dijete - smatra pravobraniteljica.

'Očito je da stranke u postupku nisu imale prigovora na postupanje institucija što
je također vrlo pozitivno i vjerojatno će djelovati motivirajuće i za druge istospolne parove.
Svrha zakona i jest u njegovoj praktičnoj provedbi', stoji u priopćenju Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Inicijativa 'U ime obitelji' pita se gdje je tome kraj.

'Je li to način na koji sada predstavnici javne vlasti jednostavno ignorirali što smo upozoravali referendumsku volju građana i na taj način promovirali posvajanje djeteta od strane lezbijske partnerice. Ako je tome tako onda smatramo i moramo se pitati - što je slijedeće', kaže Krešimir Planinić, pravni zastupnik Građanske Inicijative "U ime obitelji".

U Hrvatskoj su do sad zaprimljena tri zahtjeva za partnersku skrb. Jedan je odobren. U jednom slučaju su odustali. A jedan slučaj još nije dostavljen sudu.

Hrvatska trenutačno ima 80 registriranih istospolnih partnerstava - 45 muških, 35 ženskih. Najviše u Zagrebu. Jedan par u međuvremenu se rastao.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene