Počela je žetva pšenice. Sljedećih dana kombajni će okupirati 142 tisuće hektara, jer je pšenice zasijano 45 posto više nego prošle sezone. Naše najvažnije krušarice tako će biti i za izvoz. No, dok pšenicu izvozimo, istodobno uvozimo kruh i ostale pekarske proizvode.

Galerija


U Vrbanji kod Županje prvi otkosi pšenice. Zbog klimatskih uvjeta žetva ove godine počinje dva tjedna ranije, a da bi se uvjerili je li doista i pravo vrijeme za žetvu, ratari imaju trik. Kvaliteta zrna je zadovoljavajuća, no prinosi su manji.

Vezani članci Slika nije dostupna I ministar Jakovina zadovoljan žetvom pšenice Slika nije dostupna VIDEO: Slavonski seljaci trljaju ruke!

''Prošle godine su pšenice bile preko 10 tona po hektaru, a ove godine sedam do osam tona najviše po hektaru'', kaže ratar Ivan Brčić.

Hrvatska ove godine očekuje ukupno 850.000 tona pšenice, 400.000 za domaće potrebe, a gotovo pola milijuna za izvoz.

''Naša kvalitetna roba će se sigurno izvoziti u druge članice Europske unije, dok će naši pekari uvoziti smrznute proizvode'', dodaje Brčić.

Slavonska pšenica u Hrvatsku se vraća kao uvozni kruh ili neki drugi pekarski proizvod. Taj je uvoz lani iznosio 130 milijuna eura.

''Mi nemamo, ima neko sigurno koristi od toga, ali mi smo ona zadnja karika u lancu'', dodaje Brčić.

Utjecaja nemaju ni na otkupnu cijenu koju diktira tržište i na početku žetve još nije poznata. Kunu i deset lipa, toliko je prošle godine bila otkupna cijena za kilogram pšenice. Usporedbe radi, jedna kifla stoji dvije kune

Računica se traži u velikim površinama, modernizaciji proizvodnje i korištenju europskih fondova. ''Naša ulaganja su bila 15 do 20 milijuna kuna, od tih 15,20 milijuna kuna povrat od strane Europske unije je u prosjeku 60 posto'', otkriva Brčić.

U žitu tako za sada uživaju - samo najmlađi.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr