Istra je i prije same špice sezone pod opsadom turista. Turistički kompas, čini se, dobro je usmjeren, ali kupačima, osim žege, prijetnja stiže - iz mora. Posljednjih dana sve je više dojava o kompas meduzi, koja može izazvati bolne opekline.

Galerija Meduze - 3 Meduze - 2 Meduze - 1 +1 Meduze - 4

Zbog meduza kupači u Istri pozvani su na oprez.

"Neke su razbijene, neke u punoj snazi, ne bih volio pasti na nju", kaže Amir Musemić.

Jer opasne su za čovjeka. Njihove lovke mogu narasti do jednog metra.

"U dodiru s kožom izazivaju bolne opekline", kaže Musemić.

Oni koji su se susreli s njima i danas nose podsjetnik na njih.

"Uzela je meduzu i stisnula je. Kad ju je opekla, stresla ju je, opekla ju je po stomaku, onda je pošlo mene peći jer me uhvatila za ruku. Peče kao kopriva i sad poslije 11-12 godina ima još uvijek ožiljak", kaže Marko iz Njemačke.

Reakcije su u većini slučajeva takve – lokalne opekline. Prvi korak je isprati mjesto dodira morskom vodom, nikako slatkom, te namazati kremom koja hladi.

"Ne pitkom vodom jer onda ti žarnjaci ponovno na pitku vodu reagiraju, pucaju pa još veću bol i opeklinu izazovu", dodaje Slađana Radošević iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije

Kod nekih bezbrižno kupanje mogu pretvoriti u noćnu moru.

"Može se kod nekih ljudi javiti i vrtoglavica i mučnina, i temperatura, a mogu i izgubiti svijest. Mogu biti smetnje disanja i onda treba potražiti hitnu medicinsku pomoć", kaže Radošević.

Trenutačno ih ima na području zapadne Istre.

"U većem broju na plažama Rovinja, kod Pule, ali uvijek maksimalne brojnosti od 5 do 10 tih meduza po jednoj uvali, govorimo o 300, 400 metara obale, tako da se mogu uvijek izbjegavati", kaže Paolo Paliaga s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli.


Ilustracija Opasna meduza pojavila se u Jadranu: Znate li što treba učiniti ako vas opeče?
Divovska meduza u akvatoriju Trogira - 3 VIDEO Stručnjak o morskoj nemani čija je veličina iznenadila oceanografe: ''Očito je imala dovoljno hrane da naraste. Ima duge lovke, tanke poput kose''

No, ne izbjegava se zbog njih naš najveći poluotok. Najvažnije istarske turističke destinacije već su ''potukle'' onu dosad nedostižnu i rekordnu 2019. godinu.

"Putujemo kamperom posvuda, možemo stati u malim mjestima na vašoj obali. Divno je", rekla je Diana Scott iz SAD-a.

A nastavi li ovim ritmom – isto ćemo moći reći i za turističku sezonu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju