Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Voće, povrće i žitarice...

VIDEO Monitoring HZZO-a otkrio kakvu hranu zapravo jedemo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Monitoring Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrdio je kakvo voće, povrće i žitarice jedemo.

Hrvatski građani jedu zdravo i pesticidima nezagađeno voće, povrće i žitarice - utvrđeno je monitoringom koji je za 2013. proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Niti u jednom od 335 uzoraka nisu pronađene nedopuštene količine pesticida. Tek jedna trećina sadržava dopuštene i za ljudsko zdravlje neškodljive količine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Slika nije dostupna Stručnjaci o štetnosti Pojeli ste hranu koja se povlači s polica? Provjerite što vam se može dogoditi: ''Naravno da sam se uplašila…''

Proizvođači nisu iznenađeni. Kažu - ovu hranu jedu i njihova djeca i ne pada im na pamet koristiti pesticide. Umjesto da stvar rješavaju prskanjem odlučuju se na teži i sporiji način rješavanja nametnika. Na sreću potrošača - zdraviji način. A upravo je salata jedan od rizičnijih proizvoda koji se češće nadzire.

I na zagrebačkoj najvećoj tržnici prodavači hvale svoje proizvode, iako među njima ima i uvoznih. Rijetki, međutim, priznaju kako su uzgojeni. Sve sumnjive namirnice testiraju se u laboratorijima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Hrvatska ih kontrolira nekoliko puta. Po strožim, europskim pravilima.

Zašto trebate razmisliti prije nego pojedete jabuku?

'Sva hrana koja se nalazi na našim policima i koja je dostupna potrošačima mora biti zdravstveno ispravna. To je obaveza svakog onog koji ju stavlja na tržište ili proizvodi', objasnila je Jasna Bošnir iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Dokaz tome, rezultati su prošlogodišnjih kontrola. Od 335 uzoraka svježeg voća, povrća i žitarica - niti jedan nije imao zabranjene i nedopuštene količine pesticida. U njih 79 takvi su mikroorganizmi pronađeni, ali prema zakonu, u dozvoljenim količinama. 'Ne znači da, ukoliko jedan proizvod ima nešto povišenu količinu pesticida, da će onaj koji konzumira tu jabuku, naranču ili neki proizvod odmah oboliti', kaže Bošir.

Koja hrana je najrizičnija?

Bili bi opasni za zdravlje kada bi se jeli dulje vrijeme. Državna inspekcija najviše pazi na naranče, jagode, salatu, ali i jabuke. Nalaze se na listi najrizičnijih. Znaju to i nepovjerljivi kupci, pa su dodatno na oprezu.
'Više mi odgovara da je domaće, kad su malo oštećeni listovi i tako', kaže jedna od njih.

UNESCO: Hrvatska ima najbolju vodu iz 'pipe' u Europi

Bojite li se različitih vrsta pesticida u primjerice jabuci najbolje bi bilo da koru ogulite jer se upravo u njoj krije najveći broj pesticida. Uvezena ili ubrana u nekom hrvatskom voćnjaku - najvažnije da jedemo zdravo.

Dakle, uz naranče, jagode i jabuke, upravo je salata najrizičniji proizvod. U tim proizvodima pronađeni su tragovi pesticida. Međutim - u malim i dopuštenim količinama koje nisu opasne za ljudsko zdravlje. Pesticidi, ni u tragovima nisu pronađeni u dječijoj hrani- analizirane su voćne kašice. Zanimljivo- analizirano je čak i vino. Hrvatska se može pohvaliti da proizvodi zdravu hranu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene