Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otrovna kraljica

Zašto trebate razmisliti prije nego pojedete jabuku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim ekološki proizvedenog, većina voća i povrća zatrovana je pesticidima. Pitanje je samo koliko.

Jabuke, jagode, grožđe, špinat... Zdravo ali opet nezdravo. Voće i povrće, osim ako nije ekološki uzgojeno, najčešće je kontaminirano pesticidima, nerijetko u nedozvoljenim količinama. Američka neprofitna organizacija Enviromental Working Group (EWG) svake godine objavljuje listu voća i povrća koji sadrže najviše pesticida, a oni su, kao što je poznato, opasni za ljudsko zdravlje te se nerijetko povezuju s različitim smetnjama kod djece, karcinomima te bolestima endokrinog sustava.

Pročitajte i ovo Rajčice - 4 Berba podbacila Kupci će biti gladni domaće hrane: "Imamo manje za bar 40 posto" Jabuke - 4 Problemi voćara i građana Loš urod mnogima omiljenog voća: Prijeti li nam novo poskupljenje?

Najotrovnije voće na listi i dalje su jabuke u čijoj će se kori u 99 posto slučajeva, tvrde u EWG-u, pronaći trag bar jednog pesticida. Radna grupa testirala je 48 vrsta voća i povrća, a 65 posto bilo je pozitivno na pesticide. Uz jabuke, najviše pesticida od voća sadrže jagode, grožđe te breskve dok je od povrća najzagađeniji – celer.

VIDEO OVAKO se zapravo jede jabuka!

Prema listi koju je napravio EWG, najsigurnije je jesti avokado, slatki kukuruz, ananas te kupus.

Stručnjaci savjetuju da kupovinu voća i povrća od lokalnih proizvođača, odnosno ono za koje ste sigurni da je organskog podrijetla. Ako ne znate je li uzgojeno u ekološkim uvjetima, obavezo ogulite koru ili termički obradite ako je moguće. Pranje se, naravno, podrazumijeva. 

DESET NAJKONTAMINIRANIJIH:

Jabuke
Jagode
Grožđe
Celer
Breskve
Špinat
Paprika
Nekatarine
Krastavci
Cherry rajčice

DESET NAJMANJE OTROVNIH:

Avokado
Slatki kukuruz
Ananas
Kupus
Smrznuti grašak
Luk
Šparoge
Mango
Papaja
Kiwi
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene