Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problema ima i s drugim proizvodima

Zabrinjavajući podaci o gospodarstvu: Izvozimo svinje, a uvozimo odreske

Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr)
Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uvoz i izvoz pekarskih proizvoda u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Uvoz i izvoz pekarskih proizvoda u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uvoz i izvoz mesa u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Uvoz i izvoz mesa u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Uvoz i izvoz u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Najnoviji podaci o uvozu kruha, mesa, i mlijeka su zabrinjavajući. Ne zato što ih Hrvatska uvozi, već zato što im domaći proizvodi nisu konkurentni. Dodatan problem je što, na primjer, izvozimo svinje, a uvozimo odreske.

U prvih šest mjeseci ove godine smo, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, silne milijune potrošili na hranu iz uvoza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIK NESRAZMJER DZS objavio podatke: Hrvatski vanjskotrgovinski deficit u iznosu od gotovo 200 novih Dinamovih stadiona Namirnice plin, hrana, ulje... Cijenu rata plaćat ćemo - poskupljenjima: "Ono što će se sigurno dogoditi jest da će cijene goriva još neko vrijeme biti na ovoj visokoj razini..."

Kada je riječ o mesu, uvezli smo 67 tisuća tona mesa čija je vrijednost 176 milijuna eura. Polovica toga je svinjetina. Istovremeno je izvezeno gotovo pet puta manje mesa. Tek 14 tisuća tona, u vrijednosti 39 milijuna eura.

Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Uvoz i izvoz mesa u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Zanimljivo je da, dok uvozimo meso, iz Hrvatske izvozimo žive životinje. Naime, izvoz živih životinja je rastao 25 posto. Uvezena je 21 tisuća tona živih životinja, najviše goveda, vrijednih više od 50 milijuna eura. S druge strane, najviše izvozimo svinje. Ukupan izvoz živih životinja bio je 32 tisuće tona, a vrijednost 44 milijuna eura.

Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

I uvoz kruha i pekarskih proizvoda daleko je veći od izvoza. Iako je urod pšenice bio dobar, a i brašna ima dovoljno za naše potrebe, na našem se tržištu u prvih pola godine našlo 17 tisuća tona pekarskih proizvoda iz uvoza, čija je vrijednost 33 i pol milijuna eura.

Najdraži su nam kroasani i slatka peciva, zatim pite, pizze i slanci iz uvoza, a uvozni kruh je na trećem mjestu. U isto vrijeme, izvoz istih proizvoda je bio 4,5 puta manji. Izvezli smo nešto manje od 4.000 tona pekarskih proizvoda vrijednih 10 milijuna eura.

Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Uvoz i izvoz pekarskih proizvoda u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Zbog navedenih podataka ne treba se čuditi što nam je ukupna vrijednost uvoza u odnosu na izvoz prehrambenih proizvoda gotovo dvostruko veća. Dakle, u prvih pola godine uvezli smo hranu vrijednu 1,5 milijardi eura, a izvezli tek 884 milijuna eura vrijedne hrane.

Uvoz i izvoz živih životinja u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Uvoz i izvoz u prvih šest mjeseci 2018. godine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene