Malostonska kamenica dobila je oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a uskoro bi trebala biti zaštićena i od Europske unije.

Galerija Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Oznaka izvornosti školjkarima bi trebala omogućiti lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete. No u isto vrijeme dok se ovu školjku štiti - planira se manja zaštita kopna u zaštićenom Malostonskom zaljevu.

Vezani članci Prstaci (Foto: Arhiva/Dusko Marusic/PIXSELL) Napunio se prstacima i bježao policiji po moru, uhićen uz uporabu sile Zagreb: Policija kod muškarca pronašla 18 kilograma prstaca (Foto: PU zagrebačka) - 3 U Zagrebu uhvaćen muškarac s 18 kilograma zakonom zaštićenih školjaka i osam kilograma duhana

Kamenice Luke Maškarića iz mora će tako izaći sa zaštitom. Stonska kamenica Ostrea edulis prvi je morski proizvod u Hrvatskoj koji je dobio zaštićenu oznaku izvornosti.

„To će možda podići cijenu, ali kako bude robe, ako je robe malo onda i cijena skače, to vam je sito kao i voće i povrće“, kaže školjkar Luko Maškarić.

Kamenica iz uzgoja u prosjeku stoji 5, a u restoranima oko 10 kuna. A nakon nacionalne zaštite, kreće se u postupak zaštite pred Europskom komisijom.

U isto vrijeme, dok se zaštićuje kamenica, stiže vijest o smanjenju zaštite kopna u malostonskom zaljevu.

Na jučerašnjem sastanku sa školjkarima gdje su bili župan Nikola Dobroslavić i ministar graditeljstva Predrag Štromar odlučeno je kako će se ponovno pokrenuti inicijativa za smanjenje razine zaštite na kopnu u posebnom rezervatu ovdje u malostonskom zaljevu čemu se struka oštro protivi.

„Kopno nije bespotrebno zaštićeno, razlog je taj što ono ima veći utjecaj na uvjete u moru u zaljevu od vanjskog mora. Svako skidanje zaštite kopna u budućnosti će stvoriti probleme školjkarima, a može dovesti i finalno do uništenja tradicionalnog školjkarstva“, kaže Valter Kožul iz Instituta za more i priobalje, Dubrovnik.

Zaštita se, kažu u Županiji, planira smanjivati kako bi školjkari dobili prostor za rad na kopnu, no u prostornom planu u zaštićenom zaljevu već je turistički kompleks.

„Ljudi su tu živjeli stotinama godina i štitili su je i bilo je autohtono, a mi danas nešto izmišljamo, što to mi trebamo? Trebamo primijeniti ono što su naši stari radili“, kaže školjkar Božo Šare.

Udruga školjkara kaže - o svemu će se tek očitovati, no prošle godine članovi su odbacili plan smanjivanja zaštite kopna. Struka se pita - je li sada zaštićenoj kamenici u zaštićenom rezervatu ugrožena budućnost.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju