Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afrodizijak iz mora

Hrvatska dobila prvi morski proizvod koji ima zaštićenu oznaku izvornosti

Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zaštita malostonske kamenice (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Malostonska kamenica dobila je oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a uskoro bi trebala biti zaštićena i od Europske unije.

Oznaka izvornosti školjkarima bi trebala omogućiti lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete. No u isto vrijeme dok se ovu školjku štiti - planira se manja zaštita kopna u zaštićenom Malostonskom zaljevu.

Pročitajte i ovo Kamenice Nije se vratio sa zahoda Pobjegao sa spoja, a da nije platio: "Pozvao sam te na piće, a ti si naručila 48 kamenica" Slika nije dostupna Više prostora za uzgoj kamenice?

Kamenice Luke Maškarića iz mora će tako izaći sa zaštitom. Stonska kamenica Ostrea edulis prvi je morski proizvod u Hrvatskoj koji je dobio zaštićenu oznaku izvornosti.

„To će možda podići cijenu, ali kako bude robe, ako je robe malo onda i cijena skače, to vam je sito kao i voće i povrće“, kaže školjkar Luko Maškarić.

Kamenica iz uzgoja u prosjeku stoji 5, a u restoranima oko 10 kuna. A nakon nacionalne zaštite, kreće se u postupak zaštite pred Europskom komisijom.

U isto vrijeme, dok se zaštićuje kamenica, stiže vijest o smanjenju zaštite kopna u malostonskom zaljevu.

Na jučerašnjem sastanku sa školjkarima gdje su bili župan Nikola Dobroslavić i ministar graditeljstva Predrag Štromar odlučeno je kako će se ponovno pokrenuti inicijativa za smanjenje razine zaštite na kopnu u posebnom rezervatu ovdje u malostonskom zaljevu čemu se struka oštro protivi.

„Kopno nije bespotrebno zaštićeno, razlog je taj što ono ima veći utjecaj na uvjete u moru u zaljevu od vanjskog mora. Svako skidanje zaštite kopna u budućnosti će stvoriti probleme školjkarima, a može dovesti i finalno do uništenja tradicionalnog školjkarstva“, kaže Valter Kožul iz Instituta za more i priobalje, Dubrovnik.

Zaštita se, kažu u Županiji, planira smanjivati kako bi školjkari dobili prostor za rad na kopnu, no u prostornom planu u zaštićenom zaljevu već je turistički kompleks.

„Ljudi su tu živjeli stotinama godina i štitili su je i bilo je autohtono, a mi danas nešto izmišljamo, što to mi trebamo? Trebamo primijeniti ono što su naši stari radili“, kaže školjkar Božo Šare.

Udruga školjkara kaže - o svemu će se tek očitovati, no prošle godine članovi su odbacili plan smanjivanja zaštite kopna. Struka se pita - je li sada zaštićenoj kamenici u zaštićenom rezervatu ugrožena budućnost.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene