Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne prilazite!

Opasnost i dalje prijeti: Usprkos milijunskim ulaganjima, Hrvatska će biti razminirana tek 2028. godine

Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatska će umjesto predviđene 2019. biti razminirana 2028. Godine, poručili su iz Centra za razminiranje Hrvatske. Na godinu se razminira oko 40 kilometara i na to troši oko 450 milijuna kuna. Od 46 tvrtki za razminiranje samo je jedna državna – Mungos. Na području Sinja vojarna nije razminirana jer su privatne tvrtke tražile 15 puta više novca od predviđenog.

Duga žica stoji uz glavnu cestu koja iz pravca Sinja vodi u Split i Ploče. Na ploči piše: "Ne prilazite, opasnost od mina." Stanovnici su naučili živjeti s tim, ali mine su tu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve teže naći radnike U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara" Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pod minama oko 390 km2 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina?

Razminiranje sinjske vojarne Kukuzovac dva je puta zbog preskupe ponude propalo. Centar za razminiranje nudio je milion i pol kuna, a tvrtka za razminiranje dala je ponudu od 23 milijuna kuna.

Milenko Pavić je i sam je bio na ratištu pa zna što su mine.

"Ima ih jako puno za koje ne znamo da su tu. Stavljao ih je tko je god htio", rekao je Pavić.

Od 46 tvrtki za razminiranje samo je Mungos u vlasništvu države. U jednoj godini se na razminira oko 40 kilometara četvornih i na to se godišnje prosječno troši oko 450 milijuna kuna. Europska unija osigurava 65 posto tog iznosa, a država osigurava ostatak.

"Prošle godine je potrošeno 525 milijuna kuna od čega je 65 posto iz EU fondova", rekao je Josip Čerina iz Centra za razminiranje.

Pretpostavlja se da je u Hrvatskoj preostalo još 39 tisuća mina. Ukupno je 400 kilometara četvornih nerazminirano. Treći natječaj za razminiranje vojarne Kukuzovac bit će objavljen 29.prosinca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene