Republika Hrvatska od Australije će tražiti izručenje Zorana Tadića, kojeg policija sumnjiči da je kao zapovjednik takozvanog ''Dobrovoljačkog voda'' sudjelovao u nasilnom izvlačenju, mučenju te ubijanju 30 civila i 13 branitelja Škabrnje.

Galerija


Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu bit će podnesena kaznena prijava, nakon čega će uslijediti raspisivanje međunarodne tjeralice. Osumnjičenik od 1992. godine živi u australskom Sydneyju. Stanovnici Škabrnje očekuju kažnjavanje svih koji su počinili ratne zločine.

Vezani članci Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica Ministar pravosuđa o Mamićevu izručenju: ''Kad DORH to od nas zatraži podnijet ćemo zahtjev'' Ratko Mladić - 6 Žalbeno vijeće MICT-a u utorak odlučuje o presudi Mladiću, tužitelj Brammertz: "Ovo će biti biti vrlo važna odluka"

"Mislim da bi bilo doista potrebito da ga se izruči, i jednom bi trebalo da se otvoreno kaže što je to, tko je planirao, tko je planirao napade, tko je planirao tu agresiju i tako dalje", rekao je Marko Miljanić, ratni zapovjedink obrane Škabrnje. 

"Predugo se čeka, samo da se to zadovolji, ne samo stanovnici Škabrnje, nego svih ovih okolnih sela sve što su radili", rekao je Zoran Ražov iz Škabrnje. 

Ni 27 godina nakon pokolja u Škabrnji, Zoranova sjećanja ne blijede. Tog 18. studenog 91-e ubijeni su mu djed i baka.

"Njih su skupa povezali s bodovom žicom, skupa sa konjom i onda su ih vukli po avliji do iznemoglosti", opsiuje užase Zoran Ražov iz Škabrnje. 

Među krvnicima, kaže zadarska policija, bio je i Zoran Tadić. Sumnjiče ga da je kao dio četničkog Dobrovoljačkog voda među prvima ušao u Škabrnju i započeo s likvidacijom žena, djece, civila i starijih osoba.

"Prema zakonu o kaznenom postupku, u roku od 6 mjeseci od kada je kaznena prijava upisana u upisnik kaznenih prijava, državno odvjetništvo mora o toj kaznenoj prijavi odlučiti. Prema tome, u tom roku od šest mjeseci možemo očekivat da će eventualno biti doneseno rješenje o provođenju istrage", rekao je Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa. 

A da neće sve ići glatko, smatra bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, za čijeg je mandata pokrenut postupak izručenja Kapetana Dragana, također iz Australije. Sve je trajalo punih 10 godina.

"Da li će preći dvoznamenkastu brojku, teško je za reći. Jer svi ovi slučajevi su bili gotovo 10 godina, a poznato je da Australija ima najkompliciraniji postupak", rekla je Vesna Škare Ožbolt. 

Predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac podržava izručenje.

"Ukoliko je riječ o čovjeku koji je odgovoran za taj ratni zločin, mi, ja lično, mi Srbi u Hrvatskoj ćemo biti sretni za to da jedno lice koje je počinilo ratni zločin se suoči s licem pravde", rekao je Pupovac. 

Do kraja rata na području Škabrnje poginulo je 86 osoba. Za zločine ih je optuženo 26, a izrečeno je 15 pravomoćnih presuda. Zločini u Škabrnji uvršteni su u presude Milanu Martiću i Milanu Babiću. Jovica Stanišić i Franko Simatović prvo su oslobođeni optužbi, a sada im se ponovno sudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr