Obavijesti Video Pretražite Navigacija
baš i ne volimo ribu

Zdravlje iz morskih dubina nam je na dohvat ruke, ali prehrambene navike su druga priča

Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Godišnja konzumacija ribe (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Hrvati se vole pohvaliti da žive u mediteranskoj zemlji, no prehrambene navike nisu mediteranske. Po konzumaciji ribe smo ispod europskog prosjeka, a zdravlje iz morskih dubina nam je na dohvat ruke.

Riba se u Hrvatskoj jede ispod europskog prosjeka koji iznosi 24,3 kilograma po stanovniku na godinu.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 27 Dobivaju pritužbe Neprikladna dječja hrana u vrtiću, reagirao i sindikat: ''Nije to jedini problem'' Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

Svaki Hrvat na godinu u prosjeku pojede 17,1 kilogram ribe i morskih plodova. Najviše se jede oslić, srdela i šaran. Najveći potrošači ribe su Portugalci (57kg) i Španjolci (45,7kg).

''Sadrže visoko vrijedne bjelančevine koje su jako dobro iskoristive u našem organizmu. Sadrže sve potrebene aminokiseline, a ono što je važno, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje znamo da služe u prevenciji kardiovaskularnih bolesti'', objašnjava Sandra Pavičić Žeželj s odsjeka za unaprjeđenje prehrane.

Ipak, zdravlje riba, kao i ljudi, uništavaju štetne tvari i plastika koje u moru ima sve više. ''Bolje je hraniti se sitnom plavom ribom nego nekim većim primjercima riba koje su na višem stupnju hranidbenog lanca i koje imaju više tih masnih naslaga gdje se takve štetne tvari talože'', objašnjava Milvana Arko Pijevac, muzejska savjetnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Upravo bismo plavu ribu i trebali konzumirati minimalno dva puta na tjedan po 150 grama. I zdravlje na tanjuru je tu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene