Hrvati se vole pohvaliti da žive u mediteranskoj zemlji, no prehrambene navike nisu mediteranske. Po konzumaciji ribe smo ispod europskog prosjeka, a zdravlje iz morskih dubina nam je na dohvat ruke.

Galerija


Riba se u Hrvatskoj jede ispod europskog prosjeka koji iznosi 24,3 kilograma po stanovniku na godinu.

Vezani članci Jennifer Lopez Privatni chef otkrio tajnu izgleda Jennifer Lopez: "Ako jednom zabrljam, to ću onda i znati" Slika nije dostupna Ulovljeno deset posto manje ribe

Svaki Hrvat na godinu u prosjeku pojede 17,1 kilogram ribe i morskih plodova. Najviše se jede oslić, srdela i šaran. Najveći potrošači ribe su Portugalci (57kg) i Španjolci (45,7kg).

''Sadrže visoko vrijedne bjelančevine koje su jako dobro iskoristive u našem organizmu. Sadrže sve potrebene aminokiseline, a ono što je važno, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje znamo da služe u prevenciji kardiovaskularnih bolesti'', objašnjava Sandra Pavičić Žeželj s odsjeka za unaprjeđenje prehrane.

Hrvatska je nakon 28 godina izravnim letom povezana s SAD-om: Avion iz Philadelphije sletio u Dubrovnik

Ipak, zdravlje riba, kao i ljudi, uništavaju štetne tvari i plastika koje u moru ima sve više. ''Bolje je hraniti se sitnom plavom ribom nego nekim većim primjercima riba koje su na višem stupnju hranidbenog lanca i koje imaju više tih masnih naslaga gdje se takve štetne tvari talože'', objašnjava Milvana Arko Pijevac, muzejska savjetnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Upravo bismo plavu ribu i trebali konzumirati minimalno dva puta na tjedan po 150 grama. I zdravlje na tanjuru je tu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr