Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani o izbjeglicama

Hrvati podijeljeni: Jedni ih dočekuju raširenih ruku, drugi ih ne žele blizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku su u protekli dan doselio jedan manji grad. No, ljudima koji su stigli nisu svi naklonjeni.

Provjerili smo kako na izbjeglice gledaju u Sisku, Kutini i Zagrebu. Put su mnogi odlučili nastaviti sami, ali uz diskretnu pratnju policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O izbjegličkoj krizi 'Hrvatska ne smije trčati pred rudo i ponašati se 'orbanovski'' Slika nije dostupna Ministar obrane Kotromanović: Nekoliko tisuća vojnika je spremno

UŽIVO - Izbjeglička kriza u Hrvatskoj

Autobusno stajalište s izbjeglicama danas nisu svi bili spremni podijeliti. Nekolicinu njih na ovaj su način prevezli u privremeni zagrebački smještaj, no na njihovo lutanje ulicama ipak nisu svi gledali blagonaklono. Neki se stanovnici Zagreba boje da bi izbjeglice sa sobom mogle donijeti probleme, i muči ih što ne znaju koji su im motivi.

I Siščani podijeljeni

Trenutak u kojem su izbjeglice probile policijski obruč u Tovarniku

Skupinu od oko 50 ljudi, odreda muškaraca, u Sisku je dočekao natpis 'Dobrodošli, i mi smo bili izbjeglice...'. Bit će smješteni u napuštenoj vojarni, a žele u Njemačku.

'Njih Hrvatska uopće ne zanima, sada su malo konfuzni, zašto su tu i kada će krenuti', kaže imam sisački Alem Ef. Crnkić.

Jedna Siščanka kaže nam da bi djecu i žene trebalo zbrinuti. 'A muške treba vratiti da se bore za svoju zemlju', dodaje na to, dok jedan njezin sugrađanin ima drugačiji stav. 'Treba ih prihvatiti i u svemu im pomoći', rekao je.

Kutina izbjeglice dočekala raširenih ruku

Slavonci pokazali kako se dočekuju izbjeglice

Slično je raspoloženje oko 50 kilometara dalje, u Kutini. Pomažu koji mogu, a da imaju kapaciteta Kutinjani bi pomogli i više. Dočekali su ih raširenih ruku, no kutinsko prihvatilište u kojem je snimanje zabranjeno, samo je kratkotrajno rješenje. Dok ne riješe svoj status, u Kutini ostaju samo tražitelji azila.

'To je od nekoliko mjeseci do dvije-tri godine, ljudi trebaju biti fer prema tim ljudima', smatra gradonačelnik Kutine Andrija Rudić.

Proteklih devet godina oni su to upravo na ovaj način, kažu, i pokazali.

U prilogu pogledajte što su nam danas građani tri grada rekli o izbjeglicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene