S prvim danima siječnja mnogi će Hrvati put europskih skijališta. Putničke agencije gotovo su rasprodale aranžmane u „hrvatskom tjednu“, ali ima i onih koji neće dalje od Sljemena.

Galerija


Iako nema pravog snijega, zagrebačko Sljeme ipak je privuklo dio građana na Božić u planinama. Jedan od njih je i Branimir, koji se gore u tajicama zaputio na trčanje. Ipak dodaje da mu nije hladno. „Pa ne, ima i luđih od mene koji trče bez majice“.

Vezani članci Sljemenska žičara - 4 ''Umjereni optimist'' Milan Bandić najavio kad bi se mogla konačno otvoriti sljemenska žičara Splitska riva - 2 Hrvatska se priprema za turističku sezonu: Hoće li novi projekt ''Safe stay in Croatia'' uspjeti privući goste?

Njegova sugrađanka Margareta se na Sljeme uputila sa kćerkom na izlet, iako snijega ima malo.

Volimo snijeg, onako malo bjelinu, čistoću, tišinu“, objašnjava.

No, zato ima dovoljno umjetnog snijega za održavanje Snježne kraljice, kaže direktor utrke. Smatra da neće biti problema s inspekcijom skijaške federacije koja sutra stiže na Sljeme.

"Ovo je nezapamćena južina bila ovih osam devet dana i stvarno je jako dobro taj snijeg izdržao tu južinu. Staza je znači razgurana, spremna. Mi kažemo na neki način rej redi“, tvrdi direktor Snježne kraljice, Vedran Pavlek.

Na ruku im ide i prognoza tvrdi meteorologinja Damjana Čurkov. Ona kaže kako idemo prema hladnijem režimu. Dodaje kako će do vikenda temperatura biti u dodatnom padu pa se za vikend na Sljemenu očekuju minusi tokom cijelog dana.

Snijega zato ima dovoljno na europskim skijalištima. Aranžmani u hrvatskom tjednu od četvrtog do jedanaestog siječnja su gotovo rasprodani. Zbog štrajka prosvjetara velik broj, pogotovo osnovnih škola, počet će s nastavom već 6. siječnja, no skijanja se ne otkazuju, kažu iz putničke agencije.

„Zaista nas nitko nije kontaktirao na tu temu. Naši klijenti su davno prije planirali zimski odmor. Često su tu i veća društva i kad su sve isplanirali, neki već i otplatili, zaista sumnjamo da bi netko odustao“, govori nam glasnogovornica putničke agencije Nikolina Frklić.

Najtraženija su austrijska, zatim talijanska, pa slovenska skijališta, gdje tjedan dana u hotelu s polupansionom, ski kartom i školom skijanja stoji u prosjeku od šest do sedam i pol tisuća kuna po osobi. U Bosni i Hercegovini s druge strane za 9000 kuna nude aranžmane za cijelu obitelj.

A oni koji ostaju kod kuće tako će barem moći uživati u sljemenskim utrkama najboljih svjetskih skijaša.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr