Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani ogorčeni

Čeka nas još jedno poskupljenje: "Država i tako radi ono što oni hoće''

Povratna naknada za ambalažu (Foto: Dnevnik.hr)
Povratna naknada za ambalažu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Povratna naknada za ambalažu (Foto: Dnevnik.hr) Povratna naknada za ambalažu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Plastična ambalaža (Foto: Dnevnik.hr) Plastična ambalaža (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mlijeko (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Pred građanima je još jedno poskupljenje. I to jedne od osnovnih životnih namirnica – mlijeka. Slijedit će ga i poskupljenje pića u malim staklenim bocama.

Za sve je krivac povratna naknada od pedeset lipa – čije vraćanje ne podržavaju ni građani ni sindikati. Skuplja pića u malim staklenim bocama, ali i mlijeko u plastičnoj ambalaži, građani nisu pozdravili. "A onaj proizvođač, hoće on dobiti naknadu? Neće!", "Država i tako radi ono što oni hoće, a ne što je dobro za građane", smatraju.

Pročitajte i ovo Uskršnji stol sindikalni izračun Koliko će se trošiti za Uskrs: "Najjeftinija uskršnja košarica 116 eura, a najskuplja 395 eura" Ilustracija novi pravilnik Stižu velike promjene u prikupljanju povratne ambalaže: I naknada bi mogla značajno rasti

Građani će ostati jedini građani u Europskoj uniji koji će 50 lipa plaćati na boce za mlijeko. "Ako će i to pozdraviti onaj dio građana kojima su takve boce način preživljavanja, to bi trebala biti jasna poruka državi da se socijalna politika ne može voditi kroz prikupljanje takve ambalaže", tvrdi Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Baš suprotno drži sektor industrije i plastike pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. "Nemojte se bojati, nije problem i neće biti skuplje jer ćete vratiti bocu i pomoći da se ona ponovno zbrine i od nje napravi novi proizvod", kazala je Gordana Pehnec Pavlović iz Sektora industrije HGK-a.

Ipak, pitanje je koliko će građana vraćati boce. U naknadni od 50 lipa vide ekološke, ali i gospodarske prednosti. "Rješavamo pitanje otpada, a dižemo i gospodarstvo zadržavanjem postojećih radnih mjesta", dodala je Pehnec Pavlović.

Protiv poskupljenja mlijeka i pića su u zelenoj akciji, ali su za vraćanje naknade. "S obzirom na to da smo prije tri godine upozorili da će micanje naknade rezultirati generiranjem velikih količina smeća, a mlijeko neće pojeftiniti, i to se pokazalo točnim – zalažemo se da se sustav povratne naknade dodatno proširi", poručuje Marko Košak iz Zelene akcije.

Ministarstvo će, kažu, sa svim akterima razgovarati u idućim danima, pa će biti i jasnije kada konkretno počinjemo plaćati skuplje mlijeko. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Zagrebački rotor uoči zatvaranja: Saznajte kako se i gdje kretati, koje alternativne prometne pravce koristiti Ceste tijekom preuređenja rotora (FOTO: Screenshot/GradZagreb) Ceste tijekom preuređenja rotora (FOTO: Screenshot/GradZagreb) Tramvajska linija 14 (FOTO: Screenshot/GoogleMaps) Tramvajska linija 14 (FOTO: Screenshot/GoogleMaps) Tramvajska linija 7 (FOTO: Screenshot/GoogleMaps) Tramvajska linija 7 (FOTO: Screenshot/GoogleMaps) Alternativni prijelaz za pješake (FOTO: Screenshot/GoogleMaps) Alternativni prijelaz za pješake (FOTO: Screenshot/GoogleMaps) Autobusna linija 607 (FOTO: Screenshot/GoogleMaps) Autobusna linija 607 (FOTO: Screenshot/GoogleMaps) +0 Autobusna linija 234 (FOTO: Screenshot/GoogleMaps) Hrvatska Zagrebački rotor uoči zatvaranja: Saznajte kako se i gdje kretati, koje alternativne prometne pravce koristiti 1/6 >>  

Aktualno 5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Foto: Getty Online kupovina sve praktičnija Online kupovina sve praktičnija Foto: Getty Digitalne knjige Digitalne knjige Foto: Getty +0 Pomozite roditeljima Hrvatska 5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene