Pred građanima je još jedno poskupljenje. I to jedne od osnovnih životnih namirnica – mlijeka. Slijedit će ga i poskupljenje pića u malim staklenim bocama.

Galerija


Za sve je krivac povratna naknada od pedeset lipa – čije vraćanje ne podržavaju ni građani ni sindikati. Skuplja pića u malim staklenim bocama, ali i mlijeko u plastičnoj ambalaži, građani nisu pozdravili. "A onaj proizvođač, hoće on dobiti naknadu? Neće!", "Država i tako radi ono što oni hoće, a ne što je dobro za građane", smatraju.

Vezani članci Ambalaža Idu na živce svim ukućanima, ne znaju otvoriti ni najjednostavnije pakiranje Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL Evo od kada se uvodi povratna naknada za plastične boce za mlijeko, s njom stiže i poskupljenje

Građani će ostati jedini građani u Europskoj uniji koji će 50 lipa plaćati na boce za mlijeko. "Ako će i to pozdraviti onaj dio građana kojima su takve boce način preživljavanja, to bi trebala biti jasna poruka državi da se socijalna politika ne može voditi kroz prikupljanje takve ambalaže", tvrdi Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Baš suprotno drži sektor industrije i plastike pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. "Nemojte se bojati, nije problem i neće biti skuplje jer ćete vratiti bocu i pomoći da se ona ponovno zbrine i od nje napravi novi proizvod", kazala je Gordana Pehnec Pavlović iz Sektora industrije HGK-a.

Ipak, pitanje je koliko će građana vraćati boce. U naknadni od 50 lipa vide ekološke, ali i gospodarske prednosti. "Rješavamo pitanje otpada, a dižemo i gospodarstvo zadržavanjem postojećih radnih mjesta", dodala je Pehnec Pavlović.

Protiv poskupljenja mlijeka i pića su u zelenoj akciji, ali su za vraćanje naknade. "S obzirom na to da smo prije tri godine upozorili da će micanje naknade rezultirati generiranjem velikih količina smeća, a mlijeko neće pojeftiniti, i to se pokazalo točnim – zalažemo se da se sustav povratne naknade dodatno proširi", poručuje Marko Košak iz Zelene akcije.

Ministarstvo će, kažu, sa svim akterima razgovarati u idućim danima, pa će biti i jasnije kada konkretno počinjemo plaćati skuplje mlijeko. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Zagrebački rotor uoči zatvaranja: Saznajte kako se i gdje kretati, koje alternativne prometne pravce koristiti

 

5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje