Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raste broj slučajeva

Zarazna dječja bolest pojavila se i u Istarskoj županiji: "Pozivam sve roditelje male djece da ih redovno cijepe"

Aktualno Galerija Cijepljenje protiv hripavca - 1 Cijepljenje protiv hripavca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje protiv hripavca - 2 Cijepljenje protiv hripavca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje protiv hripavca - 3 Cijepljenje protiv hripavca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijepljenje protiv hripavca - 4 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj je zabilježno čak 414 slučajeva hripavca. Više od polovice ih je iz Splitsko-dalmatinske županije. Slijedi Grad Zagreb, a bolest se pojavila ukupno u 12 županija. Prvi put i u Istarskoj.

Zaraženo je dijete u dobi od 13 godina. Bolest mu je potvrđena u KBC-u Rijeka nakon čega mu je propisana terapija odgovarajućim antibioticima. Iz istarskog Zavoda za javno zdravstvo kažu da je epidemiološka obrada kontakata obavljena, a situacija se i dalje prati. Napominju da u Županiji, kao i u drugim dijelovima zemlje, nije dovoljno visoka procijepljenost.

Pročitajte i ovo Tuneli ispod Gaze - 5 Rat na Bliskom istoku Izraelska vojska u Hamasovim tunelima otkrila potpuno nepoznato oružje: "Ovo nije nikad viđeno!"

"Koristim ovu priliku da još jednom pozovem sve roditelje male djece da redovno cijepe svoju djecu protiv svih tih ozbiljnih i teških bolesti, uključujući hripavac, a trudnice u drugom i trećem trimestru pozivam da se isto tako dođu cijepiti jer na taj način će stvoriti antitijela koja će njih zaštiti, a preko placente i pupkovine će prijeći u dijete i štititi će ga u prvih šest mjeseci života kada je najosjetljivije. To su vrlo sigurna cjepiva, to su mrtvi preparati. Dakle, nema načina da osoba koja se cijepi dobije tu istu bolest", rekla je za Vijesti Nove TV Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene