Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika vladajućima

Hrg: V. Pusić nema pravo odricati se hrvatske zemlje u ime Tuđmana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HSS je zatražio da se Hrvatska povuče iz sporazuma Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine o razgraničenju.

HSS ne želi da Vlada sporazum Tuđman -Izetbegović uputi na ratifikaciju u Hrvatski sabor, već da zatraži 'ad hoc' međunarodnu arbitražu o određivanju granice u Malostonskom zaljevu.

HSS u priopćenju ističe kako izgradnja Pelješkog mosta nema apsolutno nikakve veze s ratifikacijom sporazuma Tuđman-Izetbegović, te da gradnja tog mosta nema alternativu, a posebno da alternativa mostu nije koridor kroz Neum.

U toj stranci naglašavaju da ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nema pravo u ime hrvatskog naroda odricati se dijela državnog teritorija, napominjući da se HSS već 2001. i 2002. godine protivio rješenju kakvo predviđa taj sporazum, kao i onom iz 1998. o Luci Ploče i koridoru kroz Neum.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

>> HSS: Čačić šteti interesima Hrvatske, treba odstupiti

'To da Vesna Pusić ne bi 'poginula' niti za kilometar, a kamoli za pedalj hrvatske zemlje i nije neka novost, da ima nedostatak osjećaja za vlastiti narod isto tako nije ništa novo, ali to joj nikako ne daje za pravo da se u ime tog naroda odriče dijela njegove zemlje i to ovaj put ni manje ni više pozivajući se na Franju Tuđmana i njegov sporazum', navode u priopćenju.

U tom smislu propituju zašto ministrica Tuđmanove političke procjene, za koje smatraju da su bile pod pritiskom ucjene, bezuvjetno prihvaća kao obvezu Hrvatske.

'Naravno, mi ne vidimo drugog odgovora nego pokušaja bacanja dimne zavjese na izgradnju Pelješkog mosta. Naime, bude li se hrvatska javnost bavila prijeporima oko ratifikacije jednog, iz naftalina izvučenog sporazuma koji je 13 godina skupljao prašinu čekajući ratifikaciju, neće se dakako baviti vitalnim problemom povezivanja razdvojenog hrvatskog teritorija', kažu u HSS-u.

Netočnim i 'pomalo infantilnim' ocjenjuju obrazloženje premijera Zorana Milanovića da bi odstupanje od tog sporazuma i njegove ratifikacije izazvalo otvaranje razgraničenja s BiH duž cijele granice, ističući da taj sporazum nije bio dio ugovora o razgraničenju s BiH, nego da se bavio isključivo malim segmentom određivanja granice u Malostonskom zaljevu izvan utvrđivanja cjelokupne granice.

Čak i kada bi to bilo točno, dodaju, politička je realnost da će Republika Srpska otvoriti pitanja spornih točaka duž granice s Hrvatskom, jer su to, ističu, već i najavili, te da premijer Milanović to zna ili bi barem trebao znati.

'HSS zato traži da se Hrvatska povuče iz tog sporazuma i zatraži 'ad hoc' međunarodna arbitraža oko određivanja granice u Malostonskom zaljevu, kako ne bismo morali ponavljati ono inače čuveno upozorenje o 'srljanju guski u maglu', zaključuje u priopćenju predsjednik HSS-a Branko Hrg.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene