Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stalna borba s birokracijom

Hrvatsko poduzetništvo je i dalje na europskom začelju: Proces koji se drugdje rješava u par klikova kod nas traje tjednima

Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Najveće svjetsko istraživanje poduzetništva pokazalo je da je hrvatsko poduzetništvo i dalje na začelju u Europi. Poslodavci za to krive neprovođenje reformi i sporu birokraciju. U svim kategorijama Hrvatska je ispod prosjeka Unije, a prva je tek po želji da bude poduzetnička.

Hrvatski se poduzetnici, između ostalog, bore i sa sporom birokracijom. Prilikom odabira imena i djelatnosti tvrtke moraju sjedište registrirati na trgovačkom sudu i kod javnog bilježnika, izraditi pečat, zatražiti matični broj, otvoriti bankovni račun, prijaviti se Poreznoj upravi te mirovinskom i zdravstvenom osiguranju. Proces koji zapadne zemlje rješavaju s nekoliko klikova u Hrvatskoj traje danima pa i tjednima.

Pročitajte i ovo Konferencija o investicijama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministar Horvat obećao promjene Strani investitori i bankari nisu štedjeli Vladu: "Imaju sve alate u rukama i reforma je zapravo stvar njihove volje" Autoindustrija (Foto: Getty Images) Suradnja s Japanom Ekonomski analitičar: ''Otvara nam se velika prilika da privučemo investicije''

Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

No to je, kažu poduzetnici, najlakši korak.

"Kad pokrenete posao na tjednoj razini saznajete što morate. Ako procijenimo da u mjesecu ima 20 radnih dana, nema poduzetnika koji nije minimalno jedan dan izdvojio za rješavanje administrativnih situacija", rekao je poduzetnik Vitomir Lucić.

Zato ne čudi što je Hrvatska lani bila pri dnu poduzetničkog kapaciteta u Europi. Tek 34 posto građana vidi priliku za poduzetništvo u Hrvatskoj, a većina onih koji otvaraju tvrtke rade to iz nužde, a ne zbog uočenih prilika. Poslodavci za sve krive neprovođenje reformi.

"Zakoni su najčešće pisani na nekvalitetan način tako da nikad ne znate što treba napraviti da biste dobili nekakav odgovor", rekao je Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Sve je manje i postojećih tvrtki koje šire svoje poslovanje. Za prosjekom Europske unije Hrvatska ne zaostaje jedino po pitanju tehnološke opremljenosti, no ono ne jamči dobro poslovanje.

"Po broju novih proizvoda mi daleko zaostajemo, a konkurentnost na tržištu se ne ostvaruje kroz tehnološku opremljenost nego kroz proizvode", rekla je Slavica Singer, voditeljica istraživačkog tima u Hrvatskoj.

Da bi rezultati mogli biti bolji priznaje i potpredsjednica Vlade, te najavljuje provođenje reformi, ali ne i konkretne mjere.

"Živimo u vremenu kada se gospodarstvo nalazi u uzlaznoj fazi ciklusa. To znači da živimo u vremenu prilike da na jedan jednostavniji, lakši način provedemo promjene koje su potrebne", rekla je Martina Dalić, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Pita li se poduzetnike, treba nam administrativno i porezno rasterećenje, veći poticaji zapošljavanja te usklađivanje obrazovanja s tržištem rada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene