Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svaka kuna puno znači

I zvijezde mole za pomoć organizaciji koja pomaže najranjivijima: "Da bi nastavili podržavati druge, sad im treba podrška od vas"

Aktualno Galerija Poznati pozivaju na podršku hrabrom telefonu - 2 Poznati pozivaju na podršku hrabrom telefonu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrabri telefon - 1 Hrabri telefon - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrabri telefon - 2 Hrabri telefon - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrabri telefon - 4 Hrabri telefon - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Hrabri telefon - 5 Galerija 1/9 >>
U Hrvatskoj se jedna od pet osoba bori s mentalnim poremećajima i poteškoćama. Sve je više djece i mladih koji zbog toga budu i hospitalizirani.

Prvi korak u liječenju je razgovor. Kada strah od reakcije okoline prevlada - tu je Hrabri telefon. Njihovi volonteri sada trebaju našu pomoć i pozivaju na donacije uz poruku "Pomozite da Hrabri telefon i dalje zvoni".

Volonteri Hrabrog telefona već 25 godina potiču djecu, mlade i njihove roditelje da razgovaraju o svemu što ih muči.

Poznati pozivaju na podršku hrabrom telefonu - 2 Hrabri telefon - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Vrlo često oni nemaju uopće hrabrosti povjeriti se nekome, jer se boje da će biti ismijani, da im neće vjerovati", rekla je za Dnevnik Nove TV predsjednica Udruge "Hrabri telefon" Hana Hrpka.

S pandemijom, potresima i lockdownom broj poziva se povećao. Djeca su prošle godine najviše zvala zbog zlostavljanja i nasilja. Tražili su savjete i za psihosocijalne poteškoće i mentalno zdravlje. Obiteljski odnosi činili su 18 posto poziva Hrabrom telefonu u 2021. godini. Sve više se zove i zbog emotivnih problema.

Poznati pozivaju na podršku hrabrom telefonu - 2 Hrabri telefon - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

"'To su neki osjećaji tuge, usamljenosti, depresivnosti, samoozljeđivanje, razmišljanje o suicidu, pokušaji suicida", pojasnila je Hrpka.

Samo jedan poziv ili online razgovor može spasiti život. Linije udruge stoje 500.000 kuna na godinu.

"A hrabri telefon kao nevladina organizacija mora se prijaviti na sve moguće natječaje za donacije. No, sva ta sredstva nisu dostatna za naš kontiunirani rad", rekla je Hrpka.

Sada su pokrenuli kampanju. Svaka kuna puno znači. Tako, primjerice, donacijom od 75 kuna, 500 djece će saznati za Hrabri telefon. Prikupljeni novac odlazi i za osposobljavanje volontera.

Podršku Hrabrom telefonu dala je i Nova TV, zajedno s kandidatima showa Ples sa zvijezdama.

"Da bi Hrabri telefon nastavio podržavati druge, sad im treba podrška od vas jer jedino zajedno možemo omogućiti da se nijedno dijete ne osjeća kao da je samo", poručuju zvijezde.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene