Vrlo često u tišini prođu priče kada policajci nekome pomognu spasiti živote, iako se u svom radu svakodnevno susreću s najtežim ljudskim sudbinama. Ovo su priče o baš takvim policajcima.

Galerija Duje Plećaš Marko Gnječ Policija, ilustracija +0 Policija, ilustracija

Marko Gnječ i Duje Plećaš pohvaljeni su djelatnici dubrovačko-neretvanske policije. Marko je od pokušaja samoubojstva spasio utopljenika iz hladne Neretve, dok je Duje pronašao psa za kojim se tragalo.

Dubrovačko-neretvanska policija pohvalila se u priopćenju svojim hrabrim policajcima zbog njihova nesebičnog izlaganja opasnosti.

21. travnja oko 15 sati na ušću Neretve, došlo je do pokušaja samoubojstva muškarca skokom u Neretvu, o čemu je policija dobila dojavu. Prvi su na mjesto događaja došli vođa ophodnje Darinko Nižić i polaznik Policijske akademije Marko Gnječ, a na mjestu događaja bio je i građanin Moris Šuman.

Iako su sva trojica muškaraca bila spremna skočiti u Neretvu kako bi pomogla muškarcu kojeg je struja već odnijela 15-ak metara od obale, mladi policijski vježbenik inzistirao je da skoči samo on jer je najmlađi.

Temperatura Neretve u tom trenutku bila je oko 13 stupnjeva, međutim ni to nije obeshrabrilo Marka, koji je doplivao do muškarca koji je, uslijed alkoholiziranosti, struje i težine odjeće, već počeo tonuti u hladnu Neretvu.

Marko ga je izvukao na obalu i uz pomoć kolege i Morisa Šumana izvukao na kopno, gdje je uskoro stigla ekipa ZZHM Ploče, koji su ga dalje zbrinuli, priopćila je PU dubrovačko-neretvanska. 

Duje Plećaš Marko Gnječ Foto: PU dubrovačko-neretvanska

U drugom slučaju Duje Plećaš pronašao je izgubljenog psa za kojim su tragale brojne službe.

Naime, 23. travnja je Josip Kiridžija – Kiri sa svojim psom Reom pošao u uobičajenu šetnju Rujnicom, a u tom trenu ispred njih je iskočio muflon. Mlada njemačka ovčarka Rea započela je utrku s divljom životinjom te je odvela daleko od vidokruga njezina vlasnika. Unatoč dozivanju i potrazi do kasno u noć Rei se izgubio svaki trag.

U potragu su se potom uključili Josipovi prijatelji i članovi GSS-a, ali ni nakon četiri dana potraga nije dala rezultate. Iako su svi već slutili tužan kraj ove priče Reu je, iscrpljenu ali živu, u škrapi na Rujnici pronašao Duje Plećaš, mladi policijski službenik Postaje granične policije Metković.

Duje, koji je ujedno službeni trener pasa, Reu je izvukao iz škrape i predao vlasniku koji mu je na tome bio jako zahvalan. Zbog hvalevrijednih poteza i nesebičnosti, dvojica policajaca dobila su pohvale od načelnika PU dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju