Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Infrastruktura nedorasla turizmu

Hotel u more ispustio fekalije: Treći incident od početka sezone, a rješenja nema na vidiku

Fekalije puštene u more na Koločepu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Fekalije puštene u more na Koločepu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Fekalije puštene u more, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Fekalije puštene u more, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Fekalije puštene u more na Koločepu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Fekalije puštene u more na Koločepu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Plaža, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Plaža, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Hrvatska se još uvijek može pohvaliti čistim morem, no incidenti koji se događaju zbog loše infrastrukture i neodgovornog ponašanja ponekad ostavljaju bez teksta. Naime, na Koločepu je prije nekoliko dana iz cijevi hotela kanalizacija ispuštena u more.

Na plaži u Donjem Čelu na otoku Koločepu kanalizacija je ispuštena izravno u more, a incident su snimili mještani. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) odmah su izašli na teren, i zaključili da se kupanje ne može preporučiti.

"Prvi rezultati ukazuju da je doista došlo do fekalnog onečišćenja", rekla je Dolores Grilec iz ZZJZ-a.

Od početka sezone kupanja ovo je treći incident onečišćenja mora fekalijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Posljednje izlijevanje otpadnih voda u more je došlo iz cijevi hotela na Koločepu, iz kojega o ovoj temi nisu htjeli davati izjave. Onečišćenje je prijavljeno nadležnim službama.

"Nakon inspekcijskog nadzora i utvrđenog činjeničnog stanja, rješenjem se počinitelju propisuju mjere i rokovi za otklanjanje nedostataka, odnosno prekršajne mjere, u skladu s odredbama Zakona o vodama", stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crvena zastavica Treći slučaj u dva tjedna: Plaža kod Dubrovnika zagađena fekalijama, ne preporučuje se kupanje

Pročitajte i ovo Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kiša usporava posao Zahtjevan projekt na Stradunu: Pod nadzorom arheologa i konzervatora prva bi faza do sezone trebala biti gotova

Dubrovnik je tek na 30 posto izgrađenosti kanalizacijskog sustava, a turista, apartmana i hotela svake godine je sve više.

"U ovoj godini ćemo sigurno započeti izgradnju kanalizacijske mreže na Lopudu. Do kraja godine očekujemo izgradnju i na Šipanu, a dozvolu smo dobili i za Kalamotu. Ključ je izgraditi kanalizacijsku mrežu i tada će naši problemi prestati", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Na probleme s onečišćenjima trebalo je misliti puno ranije pošto se na Hrvatskoj obali već godinama radi na turističkom rastu, a infrastruktura je netaknuta desetljećima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene