Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAD ĆE HOSPICIJ?

Apsurd u Puli: Brojni bolesnici na čekanju - hoće li prije dočekati smrt ili biskupa?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Premda oko 1800 stanovnika Istre svake godine treba usluge palijativne skrbi, hospicij u Puli još nije otvoren jer se akt o osnutku javne ustanove ne može donijeti dok se ne imenuje porečko-pulski biskup, potvrdili su iz Istarske županije.

Hospicij u Puli još nije otvoren jer nije osnovana javna ustanova koja će njime upravljati. Za osnutak javne ustanove potrebno je donijeti akt o tome na temelju sporazuma o međusobnoj suradnji Porečko-pulske biskupije, Istarske županije i Grada Pule, što nije moguće dok se ne imenuje porečko-pulski biskup, priopćila je Istarska županija odgovarajući na upit Hine.

U priopćenju se ističe kako je osjetljivost cijelog društva, a posebice zdravstvenoga i socijalnog sustava prema posebno ranjivim skupinama građana, to jest pacijentima kao što su palijativni, zasigurno jedan od pokazatelja kvalitete društva.

Upravo to prepoznala je i Istarska županija, koja je, kako se ističe, "bila i ostala nacionalnom predvodnicom u razvoju sustava palijativne skrbi u kući bolesnika".

Naime, prema podacima iz ureda istarskog župana, u Istarskoj županiji od 2011. godine djeluje jedan, a od listopada 2017. dva specijalistička mobilna palijativna tima u sklopu Istarskih domova zdravlja.

"Kako bi se pružila kvalitetnija usluga palijativnim pacijentima, u Istarskim domovima zdravlja intenzivno se radi na pronalaženju načina povećanja smještajnog kapaciteta u stacionarima Istarskih domova zdravlja te na povezivanju svih obiteljskih liječnika i na organizaciji rada mobilnoga palijativnog tima, a sve s ciljem dodatnog unaprjeđenja skrbi", poručuju iz te županije i pozivaju sve zainteresirane osobe koje žele postati njegovatelji da se jave u tajništvo Istarskih domova zdravlja.

Iz Porečko-pulske biskupije nisu mogli komentirati taj slučaj, ali napominju kako će i nakon imenovanja novoga porečkog i pulskog biskupa trebati nekoliko mjeseci da se pokrene cijela procedura vezana za osnutak ustanove palijativne skrbi.

S druge strane, stručna voditeljica projekta hospicija i članica županijskog tima za palijativnu skrb dr. Julijana Franinović Marković rekla je da je Porečko-pulska biskupija uistinu bila "vrlo angažirana u cijelom tom projektu".

"Biskupija je dala ne mala sredstva, županija je dala u koncesiju sam prostor, dok je Grad Pula pridonio realizaciji projekta rješavanjem komunalija. U pitanju je dakle partnerski odnos, a o pravnim aktima koje Biskupija treba pokrenuti za osnivanje ustanove ne mogu govoriti", izjavila je dr. Franinović Marković.

Dodala je da su promjene u toj biskupiji sigurno blokirale određene administrativne poslove koje treba obaviti. Po njezinim riječima, 14 postelja, koliko je predviđeno u pulskom hospiciju, vjerojatno neće riješiti problem palijativnih bolesnika, ali može biti barem dio rješenja.

Inače, radovi na izgradnji zdravstvene ustanove za palijativnu skrb - Hospicija blaženog Miroslava Bulešića - počeli su u studenome 2018. Zgrada hospicija izgrađena je i čeka se unutarnje uređenje.

Porečkoga i pulskog biskupa Dražena Kutlešu, koji je na čelu te biskupije bio od lipnja 2012., papa Franjo 11. srpnja 2020. imenovao je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon što je papa Franjo 13. svibnja 2022. prihvatio odreknuće od službe nadbiskupa Marina Barišića, mons. Kutleša naslijedio ga je kao novi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, a Porečko-pulska biskupija od 2020. je bez biskupa.

Pročitajte i ovo Briga za stare ŠTO ČEKA DRŽAVA? Umire li se u Hrvatskoj dostojanstveno? Imamo samo jedan hospicij i taj ima samo 14 kreveta

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''ZDRAVLJE NA DLANU'' Klisović u Zagrebu najavio gradnju nove bolnice, hospicija i nekoliko domova zdravlja

Izgrađeni suvremeni hospicij, zdravstvena ustanova za palijativnu skrb u Puli, koja nosi ime istarskog blaženika Miroslava Bulešića, bit će, uz onaj u Rijeci, drugi hospicij koji djeluje u okrilju Crkve, to jest Caritasa Riječke nadbiskupije i Caritasa Porečko-pulske biskupije.

U Splitu je u studenome otvoren Hospicij Matošić, u vlasništvu Grada Splita,15 godina nakon što su sestre Matošić preko katoličke udruge Lovret darovale parcelu od 4000 četvornih metara na Mejašima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene