Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Taj vrijedni komad papira

Hoćeš posao? Nabavi studentski ugovor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na burzi je ovih dana prijavljeno 334 tisuće nezaposlenih. Posla kažu, nema.

S druge strane tisuće studenata radi. Ne bi to bio nikakav problem da ti studenti uistinu svi i jesu studenti. Naime, umirovljenici, oni koji su na Zavodu za zapošljavanje, mladi koji nikada nogom nisu kročili na fakultet - rade! I to na baš preko tog studentskog ugovora. Taj komad papira već desetljećima izvor je prihoda mnogima koji se njime koriste u krajne sivoj zoni. No zašto se koriste?

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Zato jer nemaju izbora. Poslodavcima je danas puno isplativije zaposliti nekog na studentski ugovor nego mu ponuditi ugovor o radu. Na primjeru isplate neto plaće od 3.500 kuna, Danijel Divjanović iz Agencije za privremeno zapošljavanje, pokazao je sljedeće. Student poslodavca košta 4.100, a radnik 5.500 kuna.

>> Vukovarsko srijemska županija: Porasla zaposlenost

No, nije samo tu kraj zloporabi studentskih ugovora. Ivan iz Zagreba, koji je godinama radio na taj ugovor, a da nikad nije bio na studiju tvrdi 'Bilo je situacija, što je i mene samog šokiralo da u određenim firmama, sami direktori, koji voze firmin auto, pumpaju benzin na firmu, a imaju plaću barem od 15-20 tisuća,od mene traže da ja dignem još jedan ugovor ekstra! Za neku virtualnu osobu koja nikad nije radila, pa se napiše satnica, da se digne nekih 4 ili 5 tisuća kuna i da onda to njemu dam na ruke!'.

15.000 slučajeva kršenja ugovora u prošloj godini

Studentski centri tvrde, mi smo samo posrednici u zapošljavanju. Provjeravanje identiteta radnika i imena na ugovorima je posao samog poslodavca, ali i Državnog inspektorata. Isti taj Inspektorat je u samo prošloj godini zabilježio gotovo 15.000 kršenja ugovora na području radnih odnosa. Koliko ih se odnosi na studentske ugovore, taj podatak ne postoji. I to je jedan pokazatelj koliko institucije vode računa o sivom tržištu rada po pitanju studentskih ugovora.

>> Hrvatsko gospodarstvo 'ubija' porez na plaće

Nitko od sugovornika ne spori pravo redovitim studentima na rad. Sporna je činjenica da u mnogim slučajevima 'studenti' nisu studenti, da se preko tih ugovora namiruju troškovi šefova za poslovne ručkove i gorivo, da se krše zakoni ove zemlje koji jasno određuju da studentski ugovor nije ugovor o radu, već djelu, te da ima svoj početak i kraj. No, svjesni smo toga da mnogi upravo tako rade i godinama. I sve se to tolerira. A najveću korist imaju sami poslodavci. Prema procjenama Danijela Divjanovića, država time gubi i do 200 milijuna kuna doprinosa na godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene