Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasi za posao na daljinu

Mnogi se ne žele vratiti na staro: Hoćemo li i nakon koronakrize raditi od doma i kakve bi to promjene donijelo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zidari, tesari, mesari, visokoobrazovani iz područja elektrotehnike i računarstva, medicine i farmacije, matematike već su poznata deficitarna zanimanja, a tijekom i nakon koronakrize počinju se pojavljivati oglasi za hitno zaposlenje onih koji mogu raditi na daljinu.

Gotovo 70 posto građana Hrvatske koronakrizu provelo je radeći od doma i gotovo isto toliko željelo bi nastaviti s tom praksom, no kakve bi promjene to donijelo?

Pročitajte i ovo Zvjezdana Blažić STRUČNJAKINJA OBJAŠNJAVA Mitovi i zablude o poljoprivredi: "Ona je kao nogomet, svi smatraju da znaju što bi trebalo napraviti" Novac - 3 INFORMER DONOSI Imate li 150.000 kuna na računu? To je prosjek financijskog bogatstva Hrvata, a nije ni pribrojeno - ono najvrjednije

"To se vidjelo na primjeru najamnine. Najamnine su se ili otpisivale kompletno za period pandemije ili su išle na 50 posto iznosa. Poslodavci su tu znali otpisivati naknadu za dolazak na posao ili netko tko je imao naknadu za prehranu što je znao rasporediti na cijelu godinu, ali to dođe nešto manje od 800 kuna na mjesec dana, što nije veliki iznos", rekao je prokurist Sanjin Koludrović.

Temelj Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta je 4000 kuna za travanj i svibanj te oslobađanje od plaćanja doprinosa. Bez obzira na to rade li u uredu ili na daljinu, tu su mjeru mogli koristiti oni koji su dokazali negativan utjecaj epidemije na poslovanje u obliku pada prihoda od najmanje 20 posto u prvome ili nadolazećim tromjesečjima.

Međutim, poslodavci čiji su zaposlenici radili od doma, osim već spomenute najamnine, koja doduše nije propisano smanjena već po dogovoru, uštedjeli su na: režijskim troškovima, troškovima čišćenja ureda, najmu automobila ili drugih prijevoznih sredstava, uredskom materijalu, troškovima reprezentacije i promidžbe.

Nema točnoga izračuna, ali smanjenje bi moglo iznositi od 30 pa čak do 50 posto ukupnih mjesečnih troškova. Naglasimo, u takav bi izračun ubrojili smanjene plaće, neisplatu putnih troškova te onih za topli obrok.

"Tu imamo isto i ljude, tj. klijente, koji su 2008. prošli tu recesiju i tu se baš pokazalo da su oni koji su prošli recesiju brzo reagirali i nisu čekali kad su u Hrvatskoj počele biti neke naznake da se ostvaruje pad prihoda i poslovanja. Najviše su se te uštede nažalost odrazile na plaćama, ali ako nemate prihoda ne možete održati ni plaće. Tu su se rezale plaće od nekih 20 do 35 posto", rekao je Koludrović.

"Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Ništa nije sigurno"

Problem je što mnogi aneksi ugovora nemaju točno naznačeno kada će se i hoće li se plaće vratiti na staro, a dodatni je poremećaj na već nestabilno tržište unio i potres. Mnogi koji se žele vratiti na staro i započeti s normalnim poslovanjem ne mogu jer nemaju gdje. Osim privatnih, i poslovni su prostori dobili crvenu naljepnicu koja označuje da su neuporabljivi.

"Što se tiče poslovnih prostora, interes postoji, zakupoprimaca pogotovo zbog potresa, jer su mnogi u potresu prostori oštećeni i van funkcije su. Tako da u zadnje vrijeme postoji veliki interes za zakupom poslovnih prostora s obzirom na nemogućnost korištenja dosadašnjih", rekao je Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine.

Prodajni prostori diljem Hrvatske izvan trgovačkih centara kao da su prošli bolje nego oni unutar njih. Oni su, s obzirom na to da su zahvaćeni prvim valom popuštanja mjera, mogli otvoriti 27. travnja. Za obnovu garderobe u velikim trgovačkim centrima morali smo pričekati dodatna dva tjedna, do 11. svibnja.

"Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati u budućnosti. Ono što smo sada vidjeli da je sve jako relativno i da ništa nije sigurno", rekao je Vujović.

Trendovi, navike i rutina prilično su se promijenili. Donedavno smo se divili tvrtkama koje su radnicima dopuštale i jedan dan u tjednu rad na daljinu, a prije mjesec dana većina nas je radila upravo na takav način.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene