Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje razreda

Hoće li zbog Vladine odluke nacionalne manjine ostati bez škola?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici nacionalnih manjina zatražili su danas od Ministarstva obrazovanja da odustane od kriterija po kojem razredna odjeljenja u srednjim školama ne mogu imati manje od sedam učenika, a dio ih je najavio da će u protivnom povući svoju podršku aktualnoj vladi.

"Ako će se zbog ove odluke ukinuti i jedan talijanski razred, neka više ne računaju na moju podršku", poručio je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin na konferenciji za novinare u Saboru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izrazio žaljenje zbog incidenta Otac učenice koji je šakom udario profesora pušten je na slobodu Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

Objasnio je da je Ministarstvo u svibnju donijelo odluku o osnivanju razrednih odjeljenja koja bi, upozorava, u pitanje dovela opstanak pojedinih odjeljenja pa i čitavih manjinskih škola.

Kazao je kako je, na upozorenje manjina da se time krši njihovo ustavno pravo na školovanje na manjinskim jezicima, bivši ministar Željko Jovanović posjetio talijansku školu u Puli i obećao da će promijeniti kriterije, no 4. lipnja dobili su pismo u kojem Ministarstvo i dalje inzistira da se ne mogu formirati odjeljenja s manje od sedam učenika.

"Umjesto odluke, povučen je ministar i ništa se nije promijenilo, a rokovi za upise istječu", upozorio je Radin.

Tvrdi da je odluka Ministarstva suprotna Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, međunarodnim ugovorima i odluci Ustavnog suda iz 1997., po kojoj bi takav kriterij ograničio i umanjio pravo na školovanje na manjinskom jeziku i pismu.

Radina su podržali i zastupnici srpske, mađarske, bošnjačke, češke i romske manjine, koji se boje da će ukidanje manjinskih odjeljenja u srednjim školama dovesti do asimilacije manjina.

'Ovo je sramotno i bezvezno. Nitko nije htio ugrožavati građane srpske manjine'

Dragan Crnogorac (SDSS) kazao je da zbog naputka Ministarstva nema upisa u nastavu na srpskom jeziku u 3. srednjoj školi u Vukovaru te da se djecu upućuje da se upišu u programe na hrvatskom jeziku.

"Nisu problem nacionalne manjine, nego institucije koje moraju shvatiti da su dužne provoditi, a ne kreirati zakone. Nadamo se da će Ministarstvo do isteka roka za upise u srednju školu promijeniti odluku, a ako to ne učini, vidjet ćemo koji će biti naši potezi u budućnosti", rekao je Crnogorac.

Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas upozorava da je Ministarstvo u potpunosti dovelo u pitanje obrazovanje na mađarskom jeziku te da će se, ako nastave inzistirati na kriteriju minimalnog broja učenika, ugasiti srednjoškolski centar u Oijeku, jedina institucija u Hrvatskoj u kojoj se srednjoškolci školuju na mađarskom jeziku.

"Gasi se nešto što postoji još od turskog vremena, s prekidom samo za vrijeme Kraljevine Jugoslavije", kazao je Juhas i zatražio trajno rješavanje pitanja školovanja na manjinskim jezicima.

"Nema budućnosti nacionalnih manjina bez školovanja na manjinskim jezicima. Ministarstvo mora povući svoju odluku, da dobijemo trajnu sigurnost, a ne da se roditelji koji upisuju djecu u manjinske škole iz godine u godinu moraju pitati hoće li im djeca završiti tu školu ili će se ona ukinuti", rekao je Juhas.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek zabrinut je za školovanje na manjinskim jezicima u Daruvaru i područnim školama, a iako je član HNS-a, ističe da je prije svega zastupnik manjina i da će, ne posluša li Ministarstvo njihov apel, razmisliti o svojoj podršci Vladi.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene