Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera cijene vode

Podmeće li Filipović Tomaševiću zbog poraza na izborima: "Nećete me uvući u te političke fore"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević bio je u posjetu Domu za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja "Duga – Zagreb". Nakon obilaska objekta ponovio je da će voda u Zagrebu poskupjeti, a poskupljenje od 7 posto bit će usmjereno u održavanje magistralnih cijevi, koje u gradu pucaju svakoga dana.

Tomislav Tomašević sa svojim je zamjenicima bio u posjetu Domu za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja "Duga – Zagreb".

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec tom je prigodom najavila dvije odluke o upisu u vrtiće koje se odnose na ostvarivanje prednosti pri upisu u vrtiće te naplate usluge vrtića, prema kojoj se cijena vrtića neće povećavati. 

Govoreći o poskupljenju vode u Zagrebu, Tomašević je rekao kako je Vodoopskrba i odvodnja (ViO) započela razgovore s Vijećem za vodne usluge te se nada da će sve nejasnoće biti riješene, nakon što je Vijeće obustavilo ranije rješenje o poskupljenju vode od 15 posto. Naglasio je kako ViO cijelo vrijeme prijavljuje projekte za EU fondove i odgovorio na kritike kako nema prijavljenih projekata u sklopu Projekta Zagreb.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić okršaj Tomaševića i Plenkovića? Hrvoje Krešić o poskupljenju vode u Zagrebu: "Ako se ovi napadi nastave onda će biti jasno da je svojevrsno primirje gotovo"

"Cijevi pucaju svakodnevno"

"Dobar dio projekata će se financirati iz EU-a, ali neki se ne mogu tako financirati te zbog toga dolazi do ovog poskupljenja. Cijelo vrijeme ViO prijavljuje projekte na EU fondove, dosad je prijavljeno 118 projekata", rekao je. "Da dosegnemo europski standard trebat će nam 4 milijarde kuna, dakle dvostruko više." 

"Dnevno imamo po tri pucanja cijevi u gradu i to isto košta. Pokušat ćemo povući što više novaca iz EU fondova. Naknada za razvoj bila je sporna Vijeću pri njihovoj odluci, a ona može biti iskorištena jedino za poboljšanje vodoopskrbe", objasnio je Tomašević i ponovio da je maksimalno moguće vodu poskupiti 15 posto. "Vjerujem da će ViO sve s Vijećem razriješiti."

Ponovio je da su objavljeni natječaji za direktora i zamjenika ViO, nakon ekspresne prošlotjedne smjene direktora Vodoopskrbe i odvodnje Davora Poljaka

"Mi istovremeno imamo investicijske troškove održavanja, svakodnevno nam pucaju cijevi, naknadna koja se odnosi na poskupljenje može biti jedino za tekuće održavanje. Sve što pukne mi moramo popraviti, a očekuje se i poboljšanje i moderniziranje vodovodne mreže", rekao je gradonačelnik. 

Sukob s ministrom Filipovićem

"Očekujem da s Ministarstvom gospodarstva nađemo zajednički jezik jer i oni kažu da je Projekt Zagreb bitan kako bi država ispunila nacionalne ciljeve", rekao je Tomašević.

Na pitanje podmeće li mu ministar Filipović i je li riječ o svojevrsnoj osveti za poraz na izborima, Tomašević je rekao kako se neće dati uvući u te "političke fore i prepucavanja. Imam odgovorniji posao od toga, a to je da nađemo način za suradnju između ministarstva i grada, oko projekata za koje i oni kažu da su od nacionalnog interesa".  

"Ja bih volio vidjeti koje je onda njihovo rješenje, kako misle namaknuti 4 milijarde kuna", odgovorio je Tomašević na pitanje što ako ministarstvo ne pristane na bilo kakav dogovor s gradom, ako građani osjete poskupljenje, kako je govorio Filipović.

Tomašević je ponovio kako mu je neobično da je Filipović izašao s predstavljanjem odluke Vijeća, koje bi trebali biti neovisno tijelo. "Međutim, s ministrom imam redovnu komunikaciju i razriješit ćemo ono što trebamo razriješiti", naglasio je.  

Pročitajte i ovo Davor Filipović o cijeni vode - 6 Poruka Tomaševiću Obustavljeno poskupljenje vode u Zagrebu: "Odluka je nezakonita!"

Holding je u utorak objavio novi cjenik vode za građane te najavio poskupljenje od 7 posto, koje će biti vidljivo na računima od 1. travnja, a istovremeno su objavili i natječaje za novog direktora Vodoopskrbe i odvodnje i njegova zamjenika. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene