Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hoće li i hrvatski građani dobivati vaučere za turizam od svojih poslodavaca i tako se jeftinije odmarati?


Ministar turizma Anton Kliman s mađarskim će kolegama razgovarati o uvođenju vaučera za turizam, modelu koji u Mađarskoj postoji već nekoliko godina i koji se primjenjuje dosta uspješno.

Radi se o subvenciji za putovanja koju bi poslodavci isplaćivali preko vaučera. Zauzvrat bi dobili nižu stopu poreza na dohodak na uplaćene iznose radnicima. Takvi turistički vaučeri pojeftinili bi domaćim građanima ugostiteljske i smještajne usluge izvan glavne sezone od 10 do 30 posto.

Mađari su uspjeli s tzv. Szep karticom, povećati ukupnih prihod od turizma od domaćih gostiju za 64 posto, a gotovo 1,3 milijuna građana dobilo je mogućnost jeftinijeg odmora. Naime, svakoj tvrtki u Mađarskoj omogućeno je da zaposleniku, osim redovitih plaća, isplati i iznos od 450.000 forinti (1500 eura), s tim da se taj iznos oporezuje manjim postotkom nego osobni dohodak.

Vezani članci Sanja Jurišić, reporterka Nove TV Turistička elita okupila se u Londonu, što Hrvati mogu očekivati u idućoj sezoni? "Hrvatska je i dalje hit destinacija na Mediteranu" Turistička elita u Londonu - 5 Turistička elita okupila se u Londonu: I hrvatske snage su tamo, bilježimo nevjerojatan rast posjeta, a jedan grad čini se da je obožavan

No, dok je u Mađarskoj vaučer moguće koristiti tijekom cijele godine, u Hrvatskoj bi se olakšice trebale, prema do sada iznesenom, koristiti za poticanje odmora u kontinentalnom dijelu zemlje ili na moru, ali izvan glavne sezone, piše Slobodna Dalmacija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju