Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako privući goste?

'TURIZAM NAM SE VIŠE SAMO NE DOGAĐA' Ministar Kliman najavio još jednu rekordnu godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Anton Kliman, prokomentirao je u Dnevniku Nove TV turističke brojke iz predsezone te najavio još jednu rekordnu godinu.

Rovinj je još jednom svima pokazao kako privući goste izvan sezone i već godinama naporno radi upravo na tome da poveća broj gostiju izvan sezone. Tako je nakon luksuznih jedriličarskih regata i poznatih zračnih događanja u grad doveo još jedan elitni sport koji je izazvao veliko zanimanje javnosti. Stiglo je na tisuće gostiju, brojni svjetski poznati poduzetnici, poznate ličnosti.

Pročitajte i ovo Letovi - 2 Problem za cjelogodišnji turizam Ima turista, ali nema letova: "Ako već nemamo infrastrukturu za vlakove, onda bismo morali imati avionske linije" Vrućine - 11 Hrvatska među najposjećenijima Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti"

To je, kažu u gradu, samo nastavak onoga što stvaraju godinama, pokušaj da se bude ekskluzivan u ponudi. Onoj koja se ne odnosi na samu sezonu već značajno povećava brojke dolazaka i noćenja u pred i post sezoni.

Upravo danas je u Istru stigla i jedna velika grupa američkih turoperatera upravo kako bi istražili zbog čega je Istra ali i cijela Hrvatska poželjno odredište. Što je to što se nudi i nudi li se nešto više. Obzirom da je i sve veći broj Amerikanaca zainteresirano upravo za odmor na nekom od naših brojnih otoka i obalnih gradova, želja je naravno da se u svijet prenesu samo najbolje preporuke.

Upravo na tu temu i novim turističkim značajnim rezultatima za Dnevnik Nove TV govorio je ministar turizma Anton Kliman. Predsezona je, kaže, unatoč bojazni od rupe koja je nastala nakon Uskrsa, krenula odlično.

S jučerašnjim danom u Hrvatsku je od početka godine stiglo 99.000 gostiju.

Mislim da je to dobar pokazatelj što nas očekuje u daljnjem periodu, a i u sezoni, znači rekordi.

Kada usporedimo ožujak ovogodišnji i prošlogodišnji i tu vidimo izvrsne rezultate?

Da, 25% je više dolazaka. Jako puno truda je uloženo, to se vidi. Ja se veselim tome da nam se turizam više ne događa. Vidite da nemamo baš neko idealno vrijeme, ali to je znak da turistički radnici, Ministarstvo turizma, da HTZ upravlja procesima.

Prisutni smo na tržištima. Jako dobro upravljamo procesima, a to se vidi danas i vidjet će se sljedećih dana i u buduće do kraja godine. Treba upravljati turističkim procesima, a ne da se događaju sami od sebe.

Mi se danas nalazimo u Istri, a u Istri upravo spava svaki treći gost koji dođe u Hrvatsku?

Da! To je lijep podatak, to me veseli ali moramo znati da je Istra autodestinacija. Dakle, blizu su praznici Duhova i vikendi su izuzetno jaki i upravo ova autodestinacija autobuserska destinacija najviše potegne od cijele Hrvatske.

Mi smo zbog toga sretni da imamo i takvu destinaciju što u ukupnosti hrvatskog turizma daje jednu lijepu brojku. Veselimo se da će sada kako vrijeme bude odmicalo i srednja Dalmacija i krajnji jug Hrvatske dati sve bolje i bolje rezultate.

Prošle godine imali smo rekorde. Hoćemo li i ove godine rušiti neke rekorde?

Nadam se kad budemo konsolidirali sve podatke na kraju godine, da ćemo ipak imati rekordnu godinu u onom smislu što smo cijelo vrijeme komunicirali. To je od 4-6%. Ako bude više, bože moj, to će nas veseliti, preći ćemo sigurno osam milijardi eura prihoda i to nas isto veseli. Imamo veoma zahtjevne godine ispred nas što se tiče samog proračuna, ali isto tako nadam se da će turizam dati jedan dobar obol punjenju proračuna, ali i još bolje se pozicionirati na konkurentskim tržištima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene