Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović analizira

Novi zagrebački nadbiskup jako je utjecajan u Vatikanu: "Čovjek ravnoteže, razuma i vjere, ozbiljan konzervativac i dobar strateg"

Aktualno Galerija Mons. Dražen Kutleša - 4 Mons. Dražen Kutleša - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović Ivana Petrović Foto: DNEVNIK.hr Mons. Dražen Kutleša - 3 Mons. Dražen Kutleša - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mons. Dražen Kutleša - 2 Mons. Dražen Kutleša - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mons. Dražen Kutleša - 1 Galerija 1/5 >>
Na najvažniju stolicu Crkve u Hrvata - onu na kojoj su sjedili kardinali Kuharić, Stepinac, Šeper i Bozanić - uskoro sjeda novo lice! Riječ je o nadbiskupu Draženu Kutleši. Papa je Kutlešu imenovao danas. No to ne znači da će danas i stupiti na dužnost. Reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović objasnila je o čemu je riječ.

Crkva u Hrvata s Draženom Kutlešom dobiva jednog prelata koji je jako utjecajan u Vatikanu, što je važno iz više razloga, kaže Ivana Petrović.

"Prvi je razlog što u Rimskoj kuriji više uopće nema Hrvata, a drugi je što će se on sigurno znati postaviti u svim preslagivanjima koja se tamo događaju nakon smrti Benedikta XVI.", objašnjava Petrović.

Inače, Rimska kurija njegova je majka.

"On je od tamo došao i postao biskup Poreča i Pule usred velikog skandala povezanog sa samostanom u Dajli. To nije bio samo crkveni već i svjetovno-politički skandal. Zaslužan je za spas biskupije Poreča i Pule zato što je u Vatikanu nabavio dokumente koje sud u Zagrebu nije imao i tada je zamjenica državnog odvjetnika mogla uložiti zahtjev za zaštitu zakonitosti. Mislim da je to bilo prvi put da se išlo u reviziju pravomoćne presude, koja je na kraju riješena u korist biskupije, i zapravo je spasio od potpunog bankrota i biskupa Ivana Milovana od kanonskog izgona."

Kutlešu zbog toga veoma cijene, trenutačno je i član komisije u kongregaciji za biskupe koja odlučuje o imenovanju svih biskupa na svijetu, što je također vrlo važna pozicija. Njegov dolazak zasigurno će donijeti i neke promjene.

"Kadrovskih promjena sigurno će biti kada on stupi na zagrebačku stolicu, što bi trebali biti za godinu dana. On nije tip koji će bilo što prelamati preko koljena, to će se događati u nekom duljem razdoblju. Što se tiče samih strujanja unutar Vatikana, meni je teško govoriti o crkvenim strujanjima, mogu govoriti samo o političkim strujanjima. No činjenica je da sam papa Franjo što se tiče nauka i učiteljstva, unatoč svim mogućim reinterpretacijama njegovih izjava, nikada taj nauk nije prekršio. Sjetimo se samo slučaja Amazona i sada odbijanja novog sinodalnog puta njemačke Crkve."

"U tom je smislu na čelo zagrebačke Crkve stavio Kutlešu, koji je čovjek ravnoteže, razuma i vjere, ozbiljan konzervativac, s naglaskom na ozbiljan. On će sigurno raditi na dobrobiti Crkve. Sada se svi pitaju kako će se on postaviti prema Stepinčevoj kauzi jer je on njegov nasljednik. Ja samo mogu reći da je on odličan strateg - zna procijeniti trenutak: kad je skok, a kad je hop", zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene