Obavijesti Video Pretražite Navigacija
službeno potvrđeno

Velika promjena na Kaptolu: Josip Bozanić odlazi, Papa imenovao njegova nasljednika

Aktualno Galerija Papa Franjo Papa Franjo Foto: Afp Dražen Kutleša - 1 Dražen Kutleša - 1 Foto: Vojko Basic / CROPIX Dražen Kutleša i Josip Bozanić Dražen Kutleša i Josip Bozanić Foto: Zagrebačka nadbiskupija Mons. Dražen Kutleša - 6 Mons. Dražen Kutleša - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Mons. Dražen Kutleša - 1 Galerija 1/9 >>
Na mjesto zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića dolazi Dražen Kutleša.

Monsinjor Dražen Kutleša, dosadašnji splitsko-makarski nadbiskup prije 4 mjeseca je preuzeo i dužnost predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. Oglasio se priopćenjem u kojem je zahvalio Papi Franji na ukazanom povjerenju i svim vjernicima obećao svoju blizinu i molitvu.

"Vas, dragi vjernici Zagrebačke nadbiskupije i cijele Domovine, na početku preuzimanja ove časne službe molim da se pridružite mojoj molitvi da mi Gospodin udijeli snagu, mudrost i pronicavo srce da može razlikovati dobro od zla, da vođen Duhom Svetim, što bolje mogu vršiti službu koju mi je povjerio", rekao je.

"Geslo koje sam odabrao na početku svoje biskupske službe bilo je i njegovo geslo: 'U tebe se, Gospodine, uzdam.' Pod tim geslom nastavljam svoju službu. U Njega se jedinog uzdam jer blago čovjeku čija je nada ime Gospodnje", poručio je.

Splitsko-makarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražen Kutleša imenovan je za nadbiskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije i time za nasljednika kardinala Josipa Bozanića.

Tijekom prijepodneva izašla je neslužbena informacija, koja je točno u podne i službeno potvrđena. 

"Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je sveti otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije preuzvišenog mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa.

Također vas obavještavamo da je preuzvišeni mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u miru, imenovan apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije", navedeno je na u priopćenju objavljenom na stranicama Zagrebačke nadbiskupije. 

Kutleša, koji je lani u listopadu izabran za novog predsjednika HBK-a na petogodišnji mandat, 73-godišnjeg Bozanića trebao bi naslijediti kad Bozanić navrši 75 godina.

Za splitsko-makarskog nadbiskupa izabran je 11. srpnja 2020. a u službu je stupio 13. svibnja 2022. Kutleša je rođen u Tomislavgradu 25. rujna 1968. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju išao je u sjemenište i završio Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987.

Završio je filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu na kojem je 1993. diplomirao. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 29. lipnja 1993. u Prisoju. Godine 1995. upisao je poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje je magistrirao 1997. i doktorirao 2001.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i katehist u srednjim školama. Od 1998. do 2006. obnašao je službe vicekancelara u biskupijskoj kuriji, župnog upravitelja u Grudama, predavača kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru te člana zbora savjetnika i svećeničkog vijeća.

Papa Franjo Dražen Kutleša - 1 (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Od 2006. do 2011. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. je vanjski suradnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 17. listopada 2011. za biskupa koadjutora Porečke i Pulske biskupije. Biskupsko posvećenje primio je 10. prosinca 2011. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Za biskupsko geslo izabrao je riječi iz Psalma 31: "U Tebe se, Gospodine, uzdam". Dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije imenovan je 14. lipnja 2012. godine.

Papa Franjo Dražen Kutleša i Josip Bozanić (Foto: Zagrebačka nadbiskupija)

Za splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora imenovao ga je papa Franjo 11. srpnja 2020. Otad Porečkom i Pulskom biskupijom upravlja kao apostolski upravitelj. Upravljanje Splitsko-makarskom nadbiskupijom preuzeo je 13. svibnja 2022. u splitskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene