Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽI SE NOVAC

Što se događa sa subvencijama za stambene kredite? Mnogi su već sve pripremili, neki dali i predujam, ali iz resornog ministarstva još nemaju dobre vijesti

Zgrada, ilustracija - 1
Zgrada, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zgrada, ilustracija - 1 Zgrada, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zgrada, ilustracija - 2 Zgrada, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zgrade, ilustracija Galerija 1/3 >>
Jedno od obećanja bivšeg ministra graditeljstva bilo je da će Vlada nastaviti mladima subvencionirati kupnju stana. No subvencije su zapele, a mi smo provjerili u čemu je problem.

Mladi do novog stana uz državnu pomoć neće moći doći u rujnu jer će novi krug subvencija stambenih kredita krenuti najranije u listopadu. No pitanje je hoće li ga uopće biti.

Pročitajte i ovo PR Oglas Proljetna akcija u Zabi: Stambeni i gotovinski krediti uz niže kamatne stope Slika nije dostupna "trebali su nas obavijestiti" Šok za korisnike APN-ove subvencije: Cijelu ratu morali platiti sami. Stiglo i objašnjenje, banke će im vratiti novac

"Želja je da se nastavi program, ali s obzirom na činjenicu da je većina sredstava korištena za mjere gospodarskog oporavka zbog krize uzrokovane koronavirusom, u očekivanju smo novih projekcija proračuna i kalkulacija o raspoloživosti sredstava za provedbu samog projekta. Javnost će se u najkraćem mogućem roku obavijestiti o mogućem datumu objave novog natječaja", stoji o odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva graditeljstva.

Bivši ministar Predrag Štromar pritišće svog nasljednika. Program je pokrenuo u prošlom mandatu, gorljivo ga branio od kritičara te je za podršku Vladi u Saboru tražio upravo nastavak stambenih subvencija.

"Ja sam siguran da za ovu godinu ima sredstava da se može ići u natječaj. Apeliram da se to učini čim prije jer puno ljudi pita kad će biti natječaj", rekao je Štromar.

Nestrpljivi građani pritišću i svoje kreditne posrednike jer su mnogi već dosad obavili svu potrebnu birokraciju.

"Kod nas već nekoliko stotina klijenata čeka samo pravu vijest iz APN-a (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) i Ministarstva graditeljstva da preda dokumentaciju u banku. Ako ne bude APN-a, ići će na redovne stambene kredite, ali svi nestrpljivo čekaju da iskoriste subvenciju", rekao je kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

Trgovci nekretninama kažu da su neki građani već dali i predujam za stanove.

"Određeni broj predugovora već smo potpisali u nadi da će APN-a ove godine biti i da će biti u isto vrijeme kao i lani, a ako ne bude, klijenti će ići na redovne kredite", rekao je Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Upiti nestrpljivih građana obasipaju i same banke. Iz Hrvatske udruge banaka ističu da banke žele i spremne su za novi krug poticaja ako ga bude. Zbog korone će, kažu, još uvijek za neke klijente biti pooštreni uvjeti za dobivanje kredita.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene