Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S pogledom na more

Bahatluk stranih državljana koji ilegalno grade na hrvatskoj obali: Jedan se njemački par time ponosno pohvalio i na - televiziji

Aktualno Galerija Nijemci bespravno gradili - 2 Nijemci bespravno gradili - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nijemci bespravno gradili - 1 Nijemci bespravno gradili - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nijemci bespravno gradili - 3 Nijemci bespravno gradili - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nijemci bespravno gradili - 4 Nijemci bespravno gradili - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Nijemci bespravno gradili - 5 Galerija 1/7 >>
Sav bahatluk stranih državljana koji grade ilegalno na našoj obali sada je prikazan i na njemačkoj televiziji. Naime, njemački par njemačke je novinare ugostio na svojoj parceli u Istri i pohvalio se svojim uskoro novim domom. Izostavili su samo dio da su u debeloj ilegali.

Na stotinjak metara od mora, na istoku Istre u mjestu Peruški našla se još jedna bespravna gradnja u nizu. No, ovom su se njezini vlasnici, njemački par srednjih godina, ponosno pohvalili na njemačkoj televiziji.

"Pa što ne naprave u Njemačkoj? Jer ne mogu. Što ne naprave u Sloveniji? Isto tako ne mogu. Ali dok dođu u Hrvatsku, nitko nikog ne pita ništa i gdje god zamisli tu se postavi", kaže Radmila iz Marčane.

Prema uzoru na mnoge oko njih očistili su parcelu, osigurali mjesto za boravak, ali su i izgradili sjenicu i terasu za opuštanje, i to s pogledom na more.

Jer, kako su ispričali njemačkim medijima, uskoro se sele u Istru, a ova lokacija koju su pronašli, kažu – sve je što su ikad sanjali. No, sve ono što su ovdje već izgradili i ono što 'sanjaju' izgraditi – nije zakonom dopušteno.

"Na toj čestici ništa ne bi smjelo biti. Tamo vam je i kamp-kućica i terasa koja je povezana s tlom i kao takve se smatraju čvrstom gradnjom i mi smo to prijavili kao bespravna gradnja", rekao je Predrag Pliško, načelnik Općine Marčana.

Iz državnog inspektorata napominju da je predmetna lokacija uvrštena u planove rada njihove građevinske inspekcije.

Za ravnateljicu županijske javne ustanove za upravljanjem zaštićenim dijelovima Istarske županije, na čiju adresu je i stigao prilog, ruši se sporo i malo. Za tisuće ilegalnih objekata, kaže, rješenje je samo jedno - bager.

"Ljudi dođu, pokrče šumu, naprave kućicu, prije drvenu, pa ajmo reći mobilnu pa pretvore malo po malo drvo u ciglu. Poruka je ta da netko može tu doći i raditi šta god", ističe Silvia Buttignoni, ravnateljica Nature Histrice.

I time se, kaže, i javno pohvaliti.

"To je šuma, nije... Mislim, užas, baš užas, i još to ono, znaš, idilična priča." Koja će, boji se istarski župan, mnogima dati vjetar u leđa.

"Ono što sam više puta istaknuo, često se radi o stranim državljanima i uvjeren sam da se tako nešto sigurno u Njemačkoj ne bi usudili napraviti. Ja razumijem da je Istra privlačna, da želi imati komadić raja, ali treba poštivati propise i pravila", ističe Boris Miletić.

Koji su za ovu lokaciju jasna - nema građenja, nema kampera i nema noćenja, zaključuje reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene