Ivan Vrdoljak i Tomislav Panenić (Foto: Pixell)
Ivan Vrdoljak i Tomislav Panenić (Foto: Pixell)

Budućnost Ine je dovedena u pitanje, tvrde u HNS-u, te pozivaju nadležne institucije da hitno reagiraju.


Iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata ustvrdili su u nedjelju da je budućnost Ine dovedena u pitanje te su pozvali nadležne mjerodavne institucije da žurno reagiraju, jer je kršenje hrvatskih zakona od strane MOL-a nedopustivo, nakon što je MOL bez znanja hrvatskih članova Uprave prevezao 600 tona sirove nafte iz Siska u Rijeku, a što je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić (Most) navodno saznao tek kada je nafta bila na putu.

"Umjesto da se bavi Inom, Panenić se zajedno sa svojim stranačkim kolegama iz Mosta bori za fotelje u novoj Vladi i neargumentiranom diskreditacijom političkih suparnika (možda i u suradnji s MOL-om)", ocijenio je HNS u priopćenju.

Panenić, tvrde u HNS-u, nije sudjelovao ni u kakvim ozbiljnim razgovorima oko Ine, niti u arbitražnim postupcima te je time ozbiljno ugrozio njezine interese. "Očigledno je da nema vremena za Inu, jer da je kontinuirano surađivao s Upravom, sa Sindikatima kao i s djelatnicima rafinerija u Sisku i Rijeci, iznenađenja se ne bi događala. To pokazuje njegovu potpunu nekompetentnost, neznanje i nezainteresiranost za stratešku hrvatsku tvrtku", ocjenjuju iz HNS-a.

Također navode da je "u trenutku kad je dogovorena nova hrvatska Vlada HDZ-a i Mosta, MOL očito procijenio da u našoj zemlji može raditi što hoće i to ni manje ni više nego na 25. obljetnicu Dana neovisnosti RH". Time je, smatraju, poslao vrlo jasnu poruku da im je konačan cilj zatvaranje rafinerije Sisak i dovršetak upropaštavanja Ine.

"Panenić nije za Inu učinio ništa"

Iz HNS-a su poručili i kako se "za nacionalne interese ne bori u predizbornoj kampanji, nego da je to kontinuirana bitka bez posustajanja koja nadilazi stranačke razlike ili interese" te ističu da je onaj koji je to činio posljednji bio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na čelu Ministarstva gospodarstva.

Nasuprot tome, ističu kako Panenić nije učinio ništa za očuvanje hrvatske strateške naftne kompanije, ali se, tvrde, "potrudio diskreditirati predsjednika HNS-a što MOL sustavno čini od 2014.".

Panenić je u subotu izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova Nadzornog odbora (NO) i Uprave Ine prevezena domaća nafta u riječku rafineriju te zatražio službeno očitovanje MOL-a. Potvrdio je da je o prijevozu u rafineriju u Rijeci bio upoznat prekasno, odnosno kad je transport već krenuo te ga stoga više nije bilo moguće zaustaviti. Iz Ine su nakon toga priopćili kako je uobičajeno da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom prema i iz svojih rafinerija. Tako je u petak popodne probno prevezeno 600 tona domaće nafte (oko 1 posto ukupne mjesečne domaće proizvodnje) željeznicom iz Graberja Ivaničkog do Rafinerije nafte Rijeka. (Hina)