Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNS poručio

'Treba misliti na Hrvatsku i njen razvoj, a ne donositi populističke mjere'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medijima su se na konferenciji obratili HNS-ovi kandidati na listi Narodne koalicije - zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj.

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak govorili su zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Slika nije dostupna Vrdoljak u Varaždinu 'Ideologija HNS-a nikad nije bila partizani i ustaše već rezultati'

'U medijima se zadnjih dana piše o tome kako se državni proračun izuzetno kvalitetno puni, kako je deficit ispod jedan posto, kako industrija raste, a turizam bilježi velik promet, ali mi na lokalnoj, županijskoj razini, to uopće ne vidimo. Upravo suprotno, Vlada i odgovorna ministarstva ne izvršavaju svoje obaveze, koje su prema zakonima dužni izvršiti', upozorio je na današnjoj konferenciji zamjenik predsjednika HNS-a, župan Varaždinske županije i kandidat HNS-a na listi Narodne koalicije u 3. izbornoj jedinici Predrag Štromar.

'Samo Varaždinskoj županiji, čiji proračun iznosi oko 55 milijuna, država u ovom trenutku duguje gotovo 11 milijuna kuna. Nama je već teško raditi, a prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti mi moramo sve naše obaveze uredno plaćati, dok država nama svoje obaveze ne plaća. Nije mi jasno na koji način ova tehnička Vlada misli raditi?', istaknuo je Štromar.

'Možda HDZ zna u čemu je problem, jer i gospodin Plenković, i gospođa Maletić, i gospodin Stier, kandidati za mjesta u idućoj Vladi, još uvijek rade u Bruxellesu i izgleda da dobro znaju kakva je situacija u proračunu, pa se ne žele preseliti u Hrvatsku, iako kandidiraju za visoke funkcije u Vladi. Mislim da oni dobro znaju kakva je situacija i da će jednostavno ostati na plaći u Bruxellesu jer im je tamo sigurnije i bolje', rekao je Štromar.

Dodao je i da je Varaždinska županija pokrenula ovrhe prema državi, zatražila očitovanje i isplate, no odgovora ni na jedan upit nema.

Član Predsjedništva HNS-a, predsjednik Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza i kandidat HNS-a na listi Narodne koalicije u 4. izbornoj jedinici Stjepan Čuraj istaknuo je kako se HNS već uhvatio u koštac s problemima koji se javljaju u odnosu države prema županijama i jedinicama lokalne samouprave, između ostaloga i prijedlogom izmjena Zakona o regionalnom razvoju.

Podsjetio je kako je 2014. godine bivša Vlada donijela novi regionalni ustroj, koji je Slavoniji i Baranji puno pomogao, omogućivši veće prihode jedinicama lokalne samouprave i olakšavši njihove ionako male prihode iz proračuna. Na tom tragu, HNS predlaže izmjene Zakona o regionalnom razvoju temeljem indeksa poravnanja, prema kojem bi JLS dobivale razliku osnovnih poreznih vlastitih i ostalih prihoda ako nemaju taj prihod veći od 1.500 kuna. Onima s manjim prihodima država bi nadoknađivala sredstva do 1.500 kuna iz sredstava koja ona ubire od poreza na dohodak te bi razliku namaknula od poreza na dobit. Ako se dvije jedinice lokalne samouprave, a na temelju referenduma građana, spoje, u sljedećih 6 doplaćivalo godina bi im se do iznosa od 2.000 kuna.

'Taj prijedlog je, uz spomenuti način na koji se pomaže te naš toliko spominjani i toliko predlagani međumjesni prijevoz za srednjoškolce, direktna pomoć našim općinama', rekao je Čuraj, istaknuvši i kako po pitanju prijevoza država trenutno kasni s isplatom od oko 30 milijuna kuna.

'Besplatan prijevoz srednjoškolcima direktna je pomoć i obrazovanju, i direktno sprječavanje iseljavanja iz sela, a i mladih iz naše Hrvatske', nastavio je Čuraj.

'HNS će upravo u sljedećoj Vladi ići korak dalje i osigurati jednaku šansu svima, bez obzira na to gdje žive. Ova eksperiment Vlada više se bavila sobom, igrala se polupanih lončića i stalno telefonirala i još nedavno na nekim telefonskim sjednicama donijela nove populističke mjere, kojima značaj daje lipama i tisućama kuna, dok su milijuni eura propušteni njihovim nedjelovanjem ili krivim djelovanjem. Treba misliti na Hrvatsku i njen razvoj', zaključio je Čuraj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene