Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko novinarsko društvo ponovno je danas od Ministarstva pravosuđa, Vlade i Hrvatskog sabora zatražila da pristupe hitnom procesu izmjena i dopuna Kaznenog zakona kako bi dekriminizirali kaznena djela protiv časti i ugleda, a posebice djelo "sramoćenja", zbog kojeg je nedavno nepavomoćno osuđena novinarka Slavica Lukić.


"Osobito je važno ukloniti novo djelo 'sramoćenja' koje je preuzeto iz švicarskog zakonodavstva, a ne postoji u kaznenom zakonodavstvu zemalja EU. Novi povod za to je nepravomoćna presuda za sramoćenje kojom je krajem ožujka Općinski sud u Zagrebu proglasio krivom Slavicu Lukić, novinarku Jutarnjeg lista i potpredsjednicu HND-a, a zbog tužbe koju je protiv nje podnijela Ivanka Trstenjak Rajković, suvlasnica privatne klinike Medikol", priopćio je HND.

Vezani članci Zoran Milanović HND osudio reagiranje s Pantovčaka na tekst u Jutarnjem listu: "Potpuno nedolično instituciji predsjednika" Hrvoje Zovko HND osudio pritisak Selak Raspudić na novinarku: "Saborski zastupnici nisu urednici medija"

HND osudio pritiske na novinarku Danku Derifaj

Slavica Lukić tužena je i osuđena zato što je iznijela da je privatna poliklinika Medikol od studenog 2007. pa do kraja 2013. dobila iz sredstava HZZO-a 500 milijuna kuna. U tekstu iz veljače 2013. novinarka je ustvrdila da je Medikol, unatoč ogromnom prihodu javnog novca, nestabilna ustanova. Razvoj događaja to je i potvrdio pa su prije nekoliko mjeseci vlasnici Medikola zatražili predstečajnu nagodbu, kaže se u priopćenju.

HND citira suca koji u presudi zaključio i da je "jedino razumno obrazloženje zašto okrivljena upravo redovno istražuje poslovanje i rad privatnog tužitelja tj. Medikola, neki sudu nepoznati ali svakako neopravdani razlog".

Za kazneno djelo sramoćenja prema novom KZ-u može biti proglašen krivim i onaj tko je iznio istinu, ali je sudac ocijenio da ta istina nije iznesena u javnom interesu, upozorava krovna novinarska organizacija.

Ova je presuda, koliko je HND-u poznato, prva (nepravomoćna) presuda za djelo sramoćenja koje je uvedeno novim KZ-om koji je na snazi od 1. siječnja prošle godine. Ali, po evidenciji HND-a, na hrvatskim sudovima vode se 42 postupka za djelo sramoćenja - od toga na kaznenom odjelu Općinskog suda u Zagrebu 33 postupka, u Rijeci pet i u Osijeku četiri postupka.

HND će uporno pritiskati vlast sve dok u Kaznenom zakonu ne izmijeni članke koje se odnose na kaznena djela protiv časti i ugleda. Smisao ovakvih odredbi je ušutkavanje novinara i eliminiranje neovisnog, istraživačkog i kritičkog novinarstva, upozorava se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju