Prema podacima HNB-a potražnja za stambenim kreditima u posljednja tri mjeseca povećala se šest puta u odnosu na početak godine. Na snagu je stupio i zakon kojim će država mladima do 45 godina plaćati pola rate kredita bespovratno - prve četiri godine. Ako u te četiri godine dobiju dijete, subvencija se nastavlja još dvije godine. Donosimo detalje.


Iva Piljek je davno odlučila. Želi proširiti obitelj i nekretninu. Sad čeka samo Vladine poticaje. "Pa mi se nadamo. Ako bude sreće uspjet ćemo upasti u tih 1000. Vidjet ćemo, imamo sve spremno", kaže Iva.

Vezani članci Mladi, ilustracija (Foto: Getty Images) Traže mjere za njihov ostanak: "Od mladih se stvara jeftinu radnu snagu" Mladi preuzeli Europski parlament - 5 Hrvati poharali Europski parlament: Mladi učenici iz Preloga u simulaciji pobrali najveći pljesak u dvorani

Za subvenciju kredita Vlada je ove godine osigurala 17,5 milijuna kuna.

A uvjeti su jasni:

- morate biti mlađi od 45 godina

- ne smijete imati nekretninu u svom vlasništvu

- država subvencionira 1500 eura po kvadratu ili cijela građevina ne smije biti skuplja od 100.000 eura

- kredit može biti i veći, ali taj dio neće biti subvencioniran

- krediti vrijede i ako želite staru kuću zamijeniti novom ili adaptirati postojeće stanje

 

Financijski savjetnici poručuju: oni koji planiraju kupnju nekretnine - ovo je najbolji trenutak.

"Moramo razračunati na to da prve četiri godine nam netko pola rate, odnosno anuiteta poklanja. Pa ako se rodi još jedno dijete - još dvije godine. Pa još jedno dijete - još dvije godine. Dakle, vaša efektivna kamatna stopa se može spustiti negdje blizu 2 posto", ističe financijski savjetnik Vjeko Peretić.

A u praksi to izgleda ovako - uzmimo za primjer da uzimate kredit od 80.000 eura na 20 godina s nekom prosječnom kamatom od 3,3 posto. Inače bi vam rata 3400 kuna, no sa Vladinim subvencijama taj iznos bi bio 1700 kuna. Što znači, kada se uzme 4 godine - kao da vam je država poklonila 81.600 kuna. I ako u tom razdoblju dobijete dvoje djece - rata od 1700 kuna bit će vam 8 godina.

Tržište nekrentina trenutačno dobro stoji. A najbolje se, po statistikama, prodaje novogradnja.

"Vratilo se ono vrijeme, čak prije krize, gdje su zgrade na dobrim lokacijama prodane u fazi temelja i to po dobrim cijenama. Tako da, što se tiče novogradnje, tržište se oporavilo. Kad je tržište rabljenih stanova u pitanju, to ide puno polakše, tu su cijene puno niže. I realno će ove mjere najviše koristiti kupcima rabljenih stanova", pojasnio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.

Subvencije su ove godine planirane za 1000 ljudi, a prvi krediti mogli bi biti izdani već na jesen.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr