Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode u ponedjeljak je naredila hitno uklanjanje 45 bačava otpada iz okoliša, pronađenih na području Karlovačke županije, i njihovo skladište kod ovlaštene tvrtke, kao i provođenje policijskog očevida s uzimanjem uzoraka iz otvorenih bačava.


Postupanje Inspekcije još uvijek traje, sadržaj bačava još se utvrđuje, a način zbrinjavanja otpada ovisit će o njegovoj vrsti, priopćeno je u ponedjeljak poslijepodne iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Vezani članci Predstavljaju se nalazi u slučaju smrti Vladimira Matijanića Ministarstvo zdravstva objavilo nalaze inspekcije u slučaju smrti Vladimira Matijanića. Pogledajte kako su objasnili zašto misle da nije bilo propusta Uklanjanje bačvi s karabitom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Počelo uklanjanje bačvi s opasnim otpadom kod Kraljevice, u četvrtak kreće sanacija na Grobniku

Ističe se da je inspekcija Ministarstva izlazila na teren tijekom 1., 2. i 3. svibnja i obavila očevid na svim lokacijama u Karlovačkoj županiji gdje su do tada pronađene bačve s nepoznatim sadržajem.

U prva četiri dana svibnja na devet mjesta u Karlovačkoj županiji u prirodi je pronađeno 45 bačava od 200 litara, najvjerojatnije s opasnim otpadom, te je inspektorica zaštite okoliša Dubravka Janeković naložila da ih ovlašteni uklone, potvrdio je u ponedjeljak karlovački župan Ivan Vučić.

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić izvijestio je nakon sastanka s predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti kako su se dogovorili da će svi obići teren i paziti na kamione i kombije koji se kreću kroz njihova mjesta. Očito netko ostavlja od četiri do osam bačava jer ih sve ne može prevesti odjedanput, rekao je Jelić.

Poslijepodne se sastao i Stožer za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije, a nakon sastanka priopćeno je da je od 1. do 4. svibnja pronađeno ukupno 45 bačava na 9 lokacija (Zagradci - Rešetari, Donje Zastinje, Vukmanićki Cerovac, Zagradci - Dugoreščina, Grdun, Vodostaj, Luka Pokupska, Prkos Lasinjski).

Prema nalazu i mišljenju inspektorice zaštite okoliša Dubravke Janeković postoji sumnja kako je riječ o opasnom otpadu, a po Zakonu o zaštiti okoliša, jedinice lokalne samouprave dužne su ukloniti otpad o svom trošku, dok se ne pronađe počinitelj.

Miroslav Rade, zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe (JVP) rekao je nakon sastanka da je otpad postupno saniran prema uputama iz Državnog toksikološkog zavoda, i prioritet je ukloniti ga iz skladišta JVP-a.

Stožer je oformio tim stručnjaka koji će na čelu s karlovačkim županom Vučićem kao zapovjednikom za zaštitu i spašavanje, rukovoditi zbrinjavanjem opasnog otpada iz okoliša po zakonskoj proceduri i na za to predviđena mjestu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju