Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Beogradu pod paskom 4.000 ljudi

Hillary Clinton u Zagrebu: Tko će je čuvati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet američke državne tajnice Zagrebu pod strogim je mjerama osiguranja. Samo u Beogradu bila je pod budnim okom čak četiri tisuće policajaca i specijalaca.

Nepuna 24 sata američka državna tajnica provela je u susjednoj BiH. Nakon poruka potpore, ali i opaske da joj je njihova nacionalistička retorika nepojmljiva, regionalnu turneju nastavila je u Srbiji. Dolazak u Beograd bio je pravi sigurnosni izazov za policiju, specijalce, ali i agente tajne službe. Hillary Clinton čuva čak četiri tisuće ljudi

Pročitajte i ovo Michael Cohen (Foto: Jim WATSON / AFP) PRED KONGRESOM Dramatično svjedočenje bivšeg Trumpova odvjetnika: "On je varalica, rasist i lažljivac" Žene obučene kao sufražetkinje (Foto: AFP) moćne žene 2020. bi mogla biti prava povjesna prekretnica za žene

'U pripremi ovog posla došla je i prethodnica Službe sigurnosti iz SAD-a i zajedno s njima su dogovarane sve mjere', kaže Mladen Vučinić iz Uprave za sigurnost MUP-a Srbije.

>> Clinton doputovala u Sarajevo

Već nekoliko dana sutrašnji se dolazak pomno planira i u hrvatskoj metropoli. Ali u strogoj tajnosti. 'Naravno, detalje oko same trase kretanja i broja policijskih službenika koji će na tome raditi ne možemo iznositi, jer su takvi podaci označeni kao klasificirani', kaže Jelena Bikić iz Ravnateljstva policije.

Gužve i prometni kolaps ne bi trebali zadati glavobolju onima koji se zateknu u blizini štićene kolone. 'Ukoliko ih bude, na vrijeme ćemo izvijestitit građane', dodaje Bikić.

Sve lokacije, pa tako i onu na Markovu trgu, gdje će američka delegacija, među ostalim, boraviti - detaljno su pregledane. Iznimno jako osiguranje ništa ne prepušta slučaju. No, stručnjaci za sigurnost vjeruju da nećemo svjedočiti prizorima na kakve smo navikli, dugim cijevima i snajperistima na okolnim zgradama, helikopterima u zraku... 'Ali nije isključeno da ih neće biti. No, u svakom slučaju, neće biti tako primjetne za građane', kaže stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

Za hrvatske domaćine, poruke američke administracije iznimno su važne. Stižu dan nakon što je hrvatski šef države primio vjerodajnice novog veleposlanika SAD-a  u Hrvatskoj. Sve što im Hillary Clinton želi reći moći će čuti iza za javnost dobro zatvorenih vrata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene