Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) izvijestio je u petak da je dogovaranje stranaka i formiranje koalicija demokratsko pravo, ali i upozorio kako se formiranje Vlade ne bi trebalo svoditi na primitivno-vulgarnu trgovinu, koja nerijetko graniči s otvorenim ucjenama.


HHO je izrazio razočaranje što čelnici političkih stranaka koji su doživjeli "poraz i debakl na izborima, uz časne iznimke", nisu dali ostavke na svoje političke dužnosti, što bi, drže, bilo u skladu s demokratskim tradicijama u državama s razvijenim javnim mnijenjem i demokratskom praksom.

Vezani članci Slika nije dostupna HHO UPOZORAVA "Prijedlozi zastupnika Hasanbegovića i Esih smiješni su, ali i opasni" Slika nije dostupna Još nema dogovora oko liste ustavnih sudaca, HHO upozorava: 'Na rubu smo ozbiljne ustavnopravne krize'

"Njihovo začahureno ostajanje u stranačkim foteljama i dužnostima samo doprinosi daljnjem kočenju demokratskih procesa u Republici Hrvatskoj", ističe HHO u izjavi br. 8 o formiranju nove hrvatske Vlade. Ta nevladina organizacija pozvala je sudionike u razgovorima o formiranju Vlade da se jasno odrede i prema temeljnim ljudskim pravima i vladavini prava.

Karamarko: Razgovori s MOST-om nisu formalnost. To priča netko zlonamjeran

"Sa zabrinutošću moramo primjetiti da se u političkim razgovorima koji se vode ovih dana o formiranju Vlade RH, ne spominju ljudska prava, ni ona etnička, ni politička, a posebno ne socijalna. Političkom scenom dominiraju ideje retrogradnih političkih procesa, uključujući i one koje implicitno ugrožavaju trodiobu vlasti i vladavinu prava", ocjenjuje HHO. Poziva sudionike u pregovorima da se jasno očituju o odnosu prema najugroženijim kategorijama stanovništva, prvenstveno o nezaposlenima, a pogotovo o mladima. Pogotovu jer je naša zemlja u samom vrhu EU po nezaposlenosti, i to posebno mladih.

HHO ispod razine europskih promišljanja i mjera smatra "povećanje efikasnosti" koje, kako navodi, nude samoproglašeni glasnogovornici Mosta, a čega bi rezultat bio "tehnološki višak“ koji bi se trebao baviti "poljoprivredom“, (budući da je dobar dio poljoprivrednog zemljišta još neobrađen i nejasnog vlasničkog statusa). "Naši samoponuđeni spasitelji hrvatskoga gospodarstva umjesto racionalizacije, doškolovanja, prekvalifikacija, ukratko učinkovite pripreme za budućnost po mjeri europskih standarda i htijenja, zagovaraju ireverzibilne procese, tražeći vraćanje ljudi na selo", smatra HHO.

MOST objavio oko čega se nije usuglasio s HDZ-om

HHO također očekuje odgovor sudionika u pregovorima o statusu hrvatskih umirovljenika i njihovoj budućnosti, budući da oni svakim danom postaju sve ugroženija i siromašnija kategorija stanovništva. Traže javno očitovanje svih sudionika u pregovorima o sve naglašenijoj ideji potpune privatizacije zdravstva, a koja se, navodno, sprema ispod žita i spominje između redaka u razgovorima mogućih koalicijskih partnera. Svi sudionici u pregovorima trebali bi javnosti podastrijeti i jasna stajališa što za njih znači decentralizacija Hrvatske.

Izvršni odbor HHO-a smatra da bi temelj svake samouprave trebale biti općine, jer dosadašnje iskustvo pokazuje nezamisliv razvoj infrastrukture okoliša i javne gradnje upravo u općinama gdje lokalne vlasti itekako prepoznaju probleme vlastitih građana.

HHO ističe da županije, kao viši stupanj regionalne uprave, treba ojačavati i prenositi na njih više ovlasti sa centralne države. Pritom je veoma važno uravnotežiti prihode, decentralizirati financije i uspostaviti pravedniju i ekonomski učinkovitiju raspodjelu financijskog kolača između centralne države i županija, te županija i općina. Uz to, upozoravaju i da bi uvođenje regija stvorilo "opasne" oblike uprave.
HHO protivnu Ustavu drži ideju Mosta o objedinjavanju Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća u jedno tijelo, budući da je Državno odvjetništvo nezavisni dio pravosudnog sustava u RH. Uz to, ta ideja je u suprotnosti sa samostalnošću sudbene vlasti, ustavnim načelom trodiobe vlasti, te suprotna vladavini prava i njenoj europskoj stečevini.

Običnom demagoškom floskulom za dobivanje političkih poena u očima javnosti HHO drži i zahtjev Mosta za bržim rješavanjem predmeta u sudstvu. "Kao dobri poznavatelji prilika unutar sudske vlasti moramo priznati da sudovi od vrha do dna nastoje što brže rješavati sudske predmete. Taj napor posljednjih godina podržavali su i svi ministri pravosuđa, kao i predsjednik Vrhovnog suda RH i svi sudovi od vrha do dna", ističe HHO. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook