Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRORAČUN ZA 2017.

HHO UPOZORAVA "Prijedlozi zastupnika Hasanbegovića i Esih smiješni su, ali i opasni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Radi se o prepoznatljivom pokušaju stanovitih političkih i parapolitičkih snaga da se zapravo dugoročno ugasi djelovanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva ili da se preuzme kontrola nad njom", navodi HHO.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u utorak je pozdravio što je u prijedlogu državnoga proračuna za 2017. povećan iznos novca za civilno društvo te od Vlade i Sabora zatražio "odbacivanje smiješnih, ali istovremeno i opasnih prijedloga zastupnika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića" koji su amandmanom zatražili smanjenje izdataka za civilno društvo.

Pročitajte i ovo Bruna Esih ušla je u Hrvatsku stranku prava "Bog i Hrvati" Zvijezda hrvatske desnice vraća se u politiku: Bruna Esih učlanila se u poznatu stranku i najavila borbu Slika nije dostupna problemi zbog sabora Što se to događa na krajnjoj desnici: Razilaze li se Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović?

Zahtjev Esih i Hasanbegovića podrazumijeva "da se dio prihoda od igara na sreću koji su primarni izvor financiranja same Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kao i projekata i programa udruga civilnoga društva koje Zaklada financijski podržava preusmjeri u druge stavke proračuna", kažu u HHO-u. "U prijedlogu proračuna značajno je povećan iznos novca za civilno društvo, a pogotovo je vraćen 'na staro' iznos predviđen za djelovanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva (Zaklada). Time je Vlada Andreja Plenkovića ispravila jedan od brojnih katastrofalnih poteza Oreškovićeve Vlade kojim je iznos Zakladi umanjen za 52 posto. Radi se o prepoznatljivom pokušaju stanovitih političkih i parapolitičkih snaga da se zapravo dugoročno ugasi djelovanje Nacionalne zaklade ili da se preuzme kontrola nad njom", navodi HHO.

Pojašnjavaju kako zahtjev Esih i Hasanbegovića podrazumijeva "da se dio prihoda od igara na sreću koji su primarni izvor financiranja same Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kao i projekata i programa udruga civilnoga društva koje Zaklada financijski podržava preusmjeri u druge stavke proračuna".

"Prvo traže da se oko 13 milijuna kuna oduzme Nacionalnoj zakladi, a potom da se taj novac preusmjeri u resorna ministarstva koja se bave promicanjem razvoja civilnog društva iz područja socijalne, zdravstvene i humanitarne zaštite, poglavito zaštite djece, mladih i drugih ranjivih skupina.

Dakle, time bi se novac oduzet civilnom društvu dao državi da financijski arbitrira o istom tom novcu. Iz ponuđenih amandmana vidljivo je nepoznavanje djelovanja Zaklade koja godišnje financira oko 400 udruga. I ne samo to, na posljednjoj sjednici saborskoga Odbora za ljudska prava zastupnica Esih raspravljajući o financiranju Nacionalne zaklade izjavila je da joj nije jasno što je to ''daljnja demokratizacija društva''. Iz ove antidemokratske inicijative vidljivo je da ona doista ne razumije što je to demokracija i demokratizacija društva", ističe HHO.

Dodaju da i oni imaju primjedbe na način izbora upravnih vijeća, ali i nekih drugih sličnih institucija, koje djeluju pod ingerencijama hrvatskih vlasti, zbog čega bi "Vlada i Sabor morali inicirati promjenu zakona i omogućiti veći i direktniji, demokratičniji izbor upravnih tijela nekih institucija s većim utjecajem civilnoga društva".

"Odbor poziva Sabor na odbacivanje predloženih amandmana, a Vladu RH na pokretanje javne rasprave o promjeni spornih i osporavanih načina izbora Upravnih vijeća institucija koje su izravno u ingerenciji Vlade i Sabora", stoji u izjavi HHO-a koju potpisuje predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene