Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju 800

HGSS od početka godine imao 460 intervencija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja i Državne uprave za zaštitu i spašavanje na radnom su sastanku u Splitu raspravljali o izvješću o radu HGSS-a u sezoni te o pitanju sigurnosti i mogućim rješenjima na prostorima izvan naselja i prometnica.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić izvijestio je da je od početka godine HGSS ukupno intervenirao 460 puta te da se do kraja godine očekuje oko 800 intervencija. 'Samo je u kolovozu bilo nekoliko većih akcija, poput onih na Velebitu gdje smo spašavali izgubljene i ugrožene turiste', dodao je Prizmić.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Prije su spasioci više tražili domaće stanovnike, stare i bolesne ljude koji bi se izgubili iz raznih razloga, nego turiste, no to se nedavno promijenilo, pa se sada čak 18 posto intervencija odnosi na turiste. 'Većina ljudi se izgubi po planinama, no treba reći kako se i vrlo mlade osobe iz zabave mogu izgubiti. Tako smo nedavno tražili skupinu Francuza u dobi od 14 do 16 godina, a oni su se sami vratili, a nisu o tome nikoga obavijestili', izjavio je pročelnik HGSS-a.

>> HGSS s Velebita spasio četvero stranaca penjača

Da svaka akcija spašavanja ne završi sretno, pokazuje i brojka od 15 akcija u kojima su spasioci pronašli mrtve osobe. Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut podupro je aktivne mjere u spašavanju, dodavši kako bi se za njih trebalo pripremiti kao i za protupožarnu sezonu.

'Podupiremo i zakon o HGSS-u, kao i to da se i turistički djelatnici uvježbaju za spašavanje jer to u sezoni uvelike može smanjiti vrijeme čekanja na pomoć', rekao je Trut. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene